Samsom: belastingroute multinationals aanpakken

Multinationals die Nederland gebruiken om de belastingdruk in hun eigen land te ontlopen, moeten aan banden worden gelegd. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom morgen in College Tour (NTR). 'Ik vind het een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is; dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niks doen, maar alleen maar hun geld langssluizen', meldt Samsom.

Redactie

'Ik wil daar iets aan veranderen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken.' Dat zegt de PvdA-leider in het programma op de vraag of zijn partij iets wil doen aan de belastingontduiking langs op de Amsterdamse Zuidas gevestigde brievenbusfirma's. Via Nederland worden door multinationals als Apple en Starbucks jaarlijks voor - volgens sommige schattingen - duizenden miljarden euro's doorgesluisd. Daarmee voorkomen ze dat ze in andere landen veel belasting moeten betalen.

Samsom laat verder weten dat het Koninklijk Huis wat hem betreft meer moet inleveren. 'Ik vind in principe dat de belastingvrijstelling van het koningshuis op termijn moet worden afgschaft.' Ook bekent hij dat hij 'nooit een diepe orangist' is geweest. 'Ik heb mezelf zelfs wel eens republikein willen noemen. In mijn hart vind ik dat het staatshoofd niet erfelijk opgevolgd moet worden.'

College Tour is vrijdag om 20.30 uur op Nederland 3 te zien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden