Samsom begrijpt de onrust bij de VVD

Lodewijk Asscher, Diederik Samsom, voorzitter Hans Spekman en Wouter Bos lachen om de conference van Klaas de Vries tijdens het PvdA-formatiecongres in de Brabanthallen.Beeld ANP

VVD-leden zijn woedend, maar de PvdA-achterban zit er echt niet mee dat een stel dat jaarlijks twee keer 70.000 euro mee naar huis neemt per maand honderden euro's meer aan zorgpremie moet gaan betalen. "Dit is toch wat we altijd hebben gewild?", was zaterdag de stemming op het PvdA-congres in Den Bosch dat zoals verwacht met een overweldigende meerderheid instemde met het regeerakkoord en de regeringsdeelname van de PvdA. Slechts een paar leden waren tegen.

Een verzachtende motie van de afdeling Maastricht, waarin het nieuwe kabinet en de Tweede Kamerfractie van de PvdA werden opgeroepen om bij de verdere uitwerking van de zorgparagraaf te voorkomen 'dat inkomensgroepen geconfronteerd worden met disproportionele lastenverzwaringen' waardoor de solidariteit onnodig onder druk komt te staan, redde het niet.

Onvolledige berekeningen
Terwijl partijvoorzitter Hans Spekman zaterdag in het Algemeen Dagblad nog eens extra zout in de VVD-wonde wreef door te roepen dat nivelleren een feest is, stak PvdA-leider Diederik Samsom zijn in het nauw gedreven VVD-collega Mark Rutte min of meer de helpende hand toe.

Samsom zei zich verantwoordelijk te voelen voor de onrust die in de VVD is ontstaan over de zorgpremie. Weliswaar is die onrust volgens hem gebaseerd op 'halve en onvolledige berekeningen', waardoor mensen met een normaal salaris 'ten onrechte bang zijn voor torenhoge premies'. Maar hij is bereid 'onbedoelde effecten' van de inkomensafhankelijke premie te voorkomen. Tegelijk hield hij vol dat, inderdaad, mensen die samen 140.000 euro per jaar verdienen terecht honderden euro's meer premie gaan betalen.

Samsom zei dat ook bij de PvdA-achterban pijn wordt geleden, bijvoorbeeld vanwege de verkorting van de WW-duur waardoor werklozen al na een jaar op bijstandniveau terecht komen. Of vanwege de strafbaarstelling van illegaal verblijf in Nederland of de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking.

Samen
Samsom is ervan overtuigd dat hij op zijn beurt steun zal krijgen van Rutte, mocht over die onderwerpen straks de pleuris uitbreken in de PvdA. "Dit regeerakkoord dragen we samen. Mark Rutte en ik staan er samen voor. Een brug moet op beide oevers rusten", zei Samsom met een verwijzing naar de titel van het regeerakkoord: 'Bruggen slaan'.

Lodewijk Asscher, de nieuwe minister van sociale zaken, riep de PvdA-leden op 'zich in de ander te verplaatsen'. Natuurlijk, in mensen die worden ontslagen, maar ook in mensen die zijn geschrokken van de zorgpremie. "Hun zorgen zijn reëel. Daar moeten we niet te makkelijk over denken. Dan tasten we de solidariteit aan."

Kritische opmerkingen klonken er wel over de pijnpunten die Samsom opsomde. Maar Samsom zei dat die pijnlijke zaken acceptabel zijn gezien het 'geheel' van het regeerakkoord. De PvdA-leider beloofde zijn partij dat hij er als fractieleider voor zal zorgen dat zijn partij 'kleur op de wangen' houdt. Hetzelfde suggereerde Spekman: "We doen het met de blauwen, maar we worden niet paars. We blijven hartstikke rood."

Formatie gaat verder in het kabinet
Ondertussen heeft de nieuwe regering wel een probleem. Oud-PvdA-voorzitter en Eerste Kamerlid Ruud Koole zei in het tv-programma 'Buitenhof' dat Rutte en Samsom bij de onderhandelingen over het regeerakkoord door hun werkwijze een risico hebben genomen. Door elkaar iets te gunnen - de VVD 16 miljard bezuinigingen en de nivellering voor de PvdA - hebben ze snel een akkoord bereikt. Volgens Koole zal de formatie worden voortgezet in het kabinet. "Wat je wint aan de voorkant, verlies je aan de achterkant", stelde hij vast.

Probleem is ook dat PvdA en VVD geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Daarvoor zijn ze afhankelijk van SP of CDA. Volgens Koole moet de regering voor die meerderheid al een basis leggen in de Tweede Kamer.

Maar Buma maakte in dezelfde uitzending duidelijk dat het CDA niet gaat onderhandelen over de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Het systeem deugt niet", zei hij. SP-voorman Roemer is eventueel wel bereid tot steun, als de premie ook voor de hoogste inkomens inkomensafhankelijk wordt. Nu ligt het plafond bij twee maal modaal (70.000 euro), waardoor de middengroepen de zwaarste klappen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden