Samsom: banen scheppen moet voorop in Brussel

Diederik Samsom Beeld anp
Diederik SamsomBeeld anp

Voor de sociaaldemocratische partijen in de EU moet het scheppen van banen en het aanjagen van de economische groei voorop staan in de komende 5 jaar. Het gesprek over wie de topposities in Brussel moet gaan vervullen, moet zo kort mogelijk duren.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat gezegd na overleg met zijn politieke geestverwanten uit andere lidstaten. Zij bespraken in Brussel de uitslag van de Europese verkiezingen.

Investeringen
Samsom vindt dat de nieuwe Europese Commissie vooral moet zorgen voor investeringen, onder meer via de Europese Investeringsbank, om de economie te stimuleren en voor werkgelegenheid te zorgen. Hij noemt met name energieprojecten, waardoor Europa zich minder afhankelijk maakt van Rusland. Volgens Samsom hebben de sociaaldemocraten duidelijk andere opvattingen dan de christendemocraten, die de nadruk blijven leggen op het saneren van de overheidsfinanciën en het versterken van de interne markt.

Volgens Samsom zijn de christendemocraten aan zet bij het leveren van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, want zij zijn bij de verkiezingen de grootste partij in het Europees Parlement gebleven. Over de Luxemburger Jean-Claude Juncker, de officiële christendemocratische kandidaat, wil hij zich niet uitlaten. Dat ex-premier Jan Peter Balkenende in aanmerking komt voor de hoge post, ligt volgens Samsom 'niet zo voor de hand'. De naam van Balkenende is de laatste tijd hier en daar genoemd.

In de nieuwe Europese Commissie wil Nederland een zo belangrijk mogelijke post. Samsom wil niet zeggen dat de PvdA 'aan de beurt is' voor het leveren van een kandidaat. 'Ik ben partij in dat proces, dus het lijkt me niet verstandig als ik daar iets over zeg.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden