Samenwerking raakt onder druk

Een 'megafoonorganisatie' wil de Belangenvereniging slachtoffers vuurwerkramp Enschede (BSVE) niet worden.

George Marlet

Constructief overleg en samenwerking met de gemeente is nog steeds het devies. Maar als de bestuurders en ambtenaren zo doorgaan, wordt de BSVE wel in de rol van 'roeper-aan-de-zijlijn' gedwongen. ,,We hebben veel macht en kunnen onze middelen ook op een minder constructieve manier inzetten. De gemeente zal meer rekening met ons moeten houden en ons op een fatsoenlijke manier bij de afwikkeling betrekken'', zegt voorzitter Albert Vasse van de belangenvereniging, die 2000 leden telt.

Meer en meer ondervinden slachtoffers en bestuursleden tegenwerking van de gemeente, waarvoor meteen na de ramp bijna niets te dol was. Slachtoffers raken verstrikt in de bureaucratie die weer op volle toeren draait. ,,Dat veroorzaakt extra leed'', zegt bedrijfskundige Bas van den Heuvel, oud-adviseur van de belangenvereniging.

Een bewoner van een gesloopt huis in het rampgebied vroeg de gemeente naar het hoe en waarom van de sloop. Het antwoord luidde dat Enschede 'onder deze omstandigheden geen sloopvergunning heeft afgegeven'. Ouderen en allochtonen blijven buiten het bereik van hulpverleners.

Belangrijkste agendapunt van de bij het 'zorgcluster' betrokken instellingen gistermiddag: aanpassing van het huurcontract voor de accommodatie aan het Stationsplein. ,,Er gaat tijd en energie zitten in dingen die er niet toe doen'', verzucht Vasse. De BSVE heeft drie beroepskrachten in dienst terwijl er werk is voor zeven. De gemeente lijkt echter niet van plan om meer geld beschikbaar te stellen.

In de contacten met ambtenaren en politici is ook een verandering merkbaar. Enschede wil de touwtjes weer strak in handen krijgen en stelt zich harder en zakelijker op. ,,Wij willen een constructieve bijdrage blijven leveren, maar door de gemeente raakt de zaak gepolitiseerd en daardoor gepolariseerd. Er vallen termen als 'ruzie hebben met de belangenvereniging'. Blijkbaar trekt de gemeente zich terug op de eigen positie.'' Van den Heuvel vertelt dat de gemeente nog niet heeft gereageerd op een brief uit juli over mogelijk brandgevaar in de Bamshoeve, een fabriekscomplex naast de vuurwerkopslag. ,,Dat vind ik beangstigend. Je ziet parallellen in het overheidsoptreden voor en na de ramp.''

Ook binnen de belangenvereniging is de vraag gerezen of de 'constructieve' aanpak zijn langste tijd niet heeft gehad. Aanvankelijk moest de BSVE weinig hebben van de actie van letselschade-advocaten om de overheid aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van de ramp. Nu de gemeente zich minder toeschietelijk opstelt, laat de belangenvereniging onderzoeken of zij tegen de gemeente kan procederen. Daarover valt pas een beslissing als de commissie-Oosting in februari 2001 haar eindrapport heeft gepresenteerd.

De belangenvereniging is drie weken na de ramp opgericht uit onvrede dat er wel over, maar niet met de gedupeerden werd gesproken. De kritiek had effect: er kwamen royalere schaderegelingen, ook voor mensen die niet of onvoldoende verzekerd waren. De belangenvereniging had ook een inbreng in het plan van aanpak voor de wederopbouw van Roombeek-West. Iedere bewoner of ondernemer die dat wil, kan er terugkeren.

Eind oktober keerde het tij. De keurige belangenvereniging toonde voor het eerst publiekelijk haar tanden, door Enschede met juridische stappen te dreigen. Daarmee wilde de BSVE gedaan krijgen dat ook de bewoners van de 'buitenring' om het rampgebied als slachtoffer erkend zouden worden en aanspraak konden maken op de schaderegelingen. Die actie -tot nog toe zonder resultaat- is de belangenvereniging niet in dank afgenomen. Het overleg met ambtenaren en bestuurders verloopt steeds stroever, ,,maar je hebt ze nodig'', zegt voorzitter Vasse. ,,Wij zetten straks niet bij de Roomweg de schop in de grond om de wijk op te bouwen, dat doet de gemeente. We moeten er gezamenlijk uitkomen, maar dat wordt ons wel steeds moeilijker gemaakt.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden