'Samenwerking NCRV en KRO logische stap'

NCRV-directeur Abbenhuis denkt dat leden zich ook na fusie in omroepen zullen herkennen

Het is een historisch moment, vindt ook NRCV-directeur Coen Abbenhuis. Nadat de ledenraad van de KRO vorige week instemde met een fusie, gingen afgelopen zaterdag ook de NCRV-leden akkoord. Unaniem. Daarmee staat niets een samenvoeging van de twee omroepen die decennialang verschillende stromingen in de samenleving vertegenwoordigden, nog in de weg.

De katholieke KRO en de protestantse NCRV samen, dat was niet eens zo lang geleden nog ondenkbaar.
Abbenhuis: "De geschiedenisboeken zullen later leren dat in deze periode Hilversum fundamenteel verandert. Toch is de samenwerking tussen de NCRV en KRO een logische stap. Ook in het maatschappelijk middenveld zie je dat protestanten en katholieken naar elkaar toe groeien. De vakbonden, het onderwijs, de zorg. Er zijn en blijven natuurlijk verschillen, maar wat samenwerking betreft is dit een normale tendens en ik denk dat veel mensen zich erin kunnen vinden."

Wat betekent dit voor de NCRV-identiteit?
"Zowel de KRO als wij willen fuseren met behoud van vereniging en merk. Dat betekent dat er niet veel zal veranderen. Herkenbare NCRV-programma's als 'Man bijt hond' zullen blijven bestaan en onder onze naam worden uitgezonden. Datzelfde geldt voor de gids. Onze leden zullen zich in ons blijven herkennen."

Wat is dan de winst uit deze fusie?
"De KRO en NCRV zijn gegrond op hetzelfde fundament, al komt dat in de programma's soms wat anders tot uiting. We concentreren ons allebei op sociaal-maatschappelijke onderwerpen en houden ons bezig met het humane aspect van gebeurtenissen. Daardoor kunnen onze programmamakers elkaar versterken en ontstaat er een sterke omroep met een breed sociaal-maatschappelijk karakter."

Is de fusie niet vooral ontstaan omdat er bezuinigd moet worden?
"Door te fuseren kunnen wij de bezuinigingen die de minister wil doorvoeren, opvangen. Maar ook voordat bekend was hoeveel er gekort zou worden, beseften wij in Hilversum dat we, als we ons pluriforme omroepenbestel wilden behouden, logische combinaties zouden moeten vormen."

Is een samenvoeging van de verenigingen en merken in de toekomst wel denkbaar?
"Dat is niet een doel op zich, maar moet je ook niet uitsluiten. Het zal in de loop van de jaren blijken, daar ga ik niet op vooruit lopen."

Fusie omroepen
Het ziet er naar uit dat het fusieplan dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) eerder deze maand presenteerde, doorgaat. De leden van de omroepen die fuseren - NCRV en KRO, BNN en Vara en Avro en Tros - stemden allemaal in met de plannen. Goedkeuring van de leden was de laatste hobbel die genomen moest worden voordat het fusiemodel naar minister van Bijsterveldt (media) wordt gestuurd. In het plan van de NPO staat dat omroep MAX, de VPRO en de EO zelfstandig blijven, net als de taakomroepen NOS en NTR.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden