Samenvoegen echte en digitale wereld is dichtbij
Chinese internetgigant Alibaba investeert in geheimzinnig apparaat van Magic Leap
Magic Leap, de Amerikaanse start-up die werkt aan het samenvoegen van de digitale en de 'echte' wereld met holografische projecties, start een nieuwe investeringsronde van naar verluidt een miljard dollar. Vorig jaar haalde het mysterieuze bedrijf al 542 miljoen dollar op bij een groep durfkapitalisten onder leiding van Google. Nu wordt de Chinese internetgigant Alibaba als geldschieter genoemd.
Magic Leap houdt zich bezig met augmented reality: een innovatie die de werkelijkheid samenvoegt met een virtuele wereld door een extra laagje van beelden toe te voegen aan de natuurlijke waarnemingen van de mens. Hoe dat precies werkt? Dat blijft gissen.
De start-up zou de virtuele beelden met een draagbaar toestel rechtstreeks in de ogen projecteren, waardoor die zich - net zoals bij het kijken naar 'echte' objecten - focussen op diepteverschillen. Omdat er geen computerscherm aan te pas komt, aanvaarden de hersenen de informatie sneller en doen de toegevoegde digitale beelden natuurlijker aan dan die van nu bestaande brillen en helmen die de virtuele wereld in de werkelijkheid over laten vloeien.
De toepassingen van de technologie van Magic Leap zijn breed. Een biologieles waarbij een 3D-walvis door het lokaal zweeft, een huiskamer die verandert in een spelwereld, en een Skype-gesprek waarbij de ander naast de beller op de bank zit: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Vorige week kondigde het bedrijf aan bijna klaar te zijn voor massaproductie van zijn apparaat.
Magic Leap is niet de enige die zich bezig houdt met dit soort technologie. Na de smartphone en de tablet denken analisten dat augmented reality de volgende stap is in de belevenis van computers. En de grote spelers willen deze trein niet missen.
Samsung, Intel en Sony: alle technologiegiganten werken aan slimme headsets. Sony zelfs aan drie tegelijk. De eerste is Project Morpheus, een virtual reality-bril voor de Playstation. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf een piepkleine computer met een camera en projectiescherm waarmee gebruikers een bestaande bril 'smart' kunt maken, en werkt het aan een SmartEyeGlass, een bril waarop afbeeldingen geprojecteerd worden.
Microsoft komt binnenkort met een soort helm waarmee gebruikers onder andere kunnen wandelen door een Marslandschap. De zogenoemde HoloLens-kit wordt vanaf begin 2016 verkocht aan software ontwikkelaars. De prijs? 3000 dollar, omgerekend ruim 2700 euro.
Toch was het eerste virtual reality-toestel geen succes. In 2012 werd Google Glass geïntroduceerd dat, ondanks de hoge verwachtingen, een sof bleek. De doelstelling om in 2014 met een betaalbare consumentenversie te komen, werd niet gehaald. De verkoop van de bril is gestopt en de verdere ontwikkeling is ondergebracht bij Google-dochter Nest Labs. Er komt een nieuwe versie, zegt Google. Wanneer is onbekend. Ook de zoekgigant heeft zijn pijlen op Magic Leap gericht.
undefined