Samensteller Liedboek: Niks mis met tekst over negers

Psalmboek op de kerkbank van een protestantse kerk. Beeld anp
Psalmboek op de kerkbank van een protestantse kerk.Beeld anp

De samenstellers van het Liedboek, de gezangenbundel die in veel protestantse kerken gangbaar is, hebben zich nooit gerealiseerd dat het woord 'neger' in een van de teksten voor verschillende mensen een racistische bijklank heeft.

Gerrit-Jan KleinJan

"Het Liedboek is samengesteld in de jaren voordat de zwartepietendiscussie begon", zegt Klaas Holwerda van de Interkerkelijke Stichting voor het Liedboek (ISK), de organisatie die tussen 2008 en 2012 de liedbundel samenstelde. "Ten tijde van de samenstelling van het boek was er nog geen problematische receptie."

Holwerda reageert op de moeite die verschillende gebruikers van het boek hebben met een passage uit het gezang 'Jeruzalem, mijn vaderstad'. In een strofe gaat het over 'de negers met hun loftrompet'. Volgens critici is er sprake van 'verhuld racisme' in het Liedboek, dat drie jaar geleden in opdracht van acht kerkgenootschappen verscheen.

Het lied werd decennia geleden geschreven door de in 2010 overleden dichter Willem Barnard. Volgens Holwerda is er 'als zodanig niks mis' met het vers. "Integendeel: Barnard nam in een wat balladeske stijl juist afstand van slavernij en achterstelling op grond van huidskleur. Lees de gehele zin die twee strofen omvat in plaats van bij een enkel woord te blijven haken."

In het nieuwe Liedboek kregen allerlei thema's een plaats, maar aan mensen met een donkere huidskleur is niet gedacht. Vandaag in de Verdieping: Wit boek voor witte mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden