Samenscholingsverbod wijk Ede na onrust

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft een samenscholingsverbod ingesteld. Beeld ANP
Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft een samenscholingsverbod ingesteld.Beeld ANP

Burgemeester Cees van der Knaap heeft voor de Edese wijk Veldhuizen met onmiddellijke ingang een samenscholingsverbod ingesteld. Aanleiding vormt de onrust van de afgelopen dagen waarbij auto's in brand werden gestoken en de politie belaagd.

Een groep van tientallen jongeren - meestal van Marokkaanse komaf - zorgt voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop eveneens gesloten. De onruststokers zijn tussen de 12 en 23 jaar oud.

De burgemeester wil dat er een eind komt aan de onrust. Het samenscholingsverbod houdt in dat het nu niet is toegestaan is met vier of meer personen bij elkaar te staan. De politie beoordeelt of daarbij overlast of verstoring van de openbare orde dreigt. Het verbod geldt vooralsnog formeel voor een half jaar, 24 uur per dag.

In de wijk komt extra cameratoezicht en er is een noodbevel van kracht. Daarmee kan de burgemeester bevelen geven voor handhaving van de openbare orde.

Van der Knaap heeft het besluit mede op advies van de politie en het Openbaar Ministerie genomen. Het winkelcentrum wordt vanaf komende maandag gesloopt. De gemeente wil op de plek een nieuw winkelcentrum.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden