Samen zingen, daar gaat het om

Het koor De Steegzangers draait vast warm met een ¿Open Singing¿ op de Utrechtse stadhuisbrug. Vanaf vandaag mag iedereen ¿s middags meezingen op het Domplein. (FOTO MAARTEN HARTMAN)

Drieduizend zangers treden vanaf vandaag op in Utrecht tijdens Europa Cantat, het grootste korenfestival voor professionals en amateurs.

Individuality!” moedigt dirigent Michael Gohl aan. De ruim vijfentwintig studenten rondom hem beginnen dwars door elkaar te neuriën, alsof de zaal in een gigantische bijenkorf is veranderd. Wanneer de chaos compleet is roept Gohl opeens: „One chord!”. De zangers gaan schijnbaar willekeurig op zoek naar harmonie en het wonderlijke gebeurt: ze komen vanzelf tot een zuiver akkoord.

Het zijn ook niet de eersten de besten, deze zangers. Ongeveer een kwart studeert zang aan het conservatorium, de rest zingt op hoog niveau naast een universitaire opleiding. Het Nederlands Studenten Kamerkoor vormt de muzikale ruggengraat van de zogeheten Open Singings, een vast onderdeel op Europa Cantat Utrecht, het grootste korenfestival ter wereld dat vandaag begint.

De Open Singing – een dagelijks meezingfestijn – staat prominent op de agenda van Europa Cantat. Dat is een bewuste keuze. Michael Gohl zag om zich heen het muzikale niveau van koren stijgen, maar ook de competitiedrang groeien. „De laatste decennia is het individualisme ook de kunstwereld binnengedrongen.” Het samen zingen verloor terrein. Europa Cantat speelt op unieke wijze in op die ontwikkeling, volgens Gohl. „Het gaat om zingen op een hoog niveau én om onderling contact.”

Gohl stelde, met artistiek leider Harold Lenselink, een liedboek samen voor de Open Singings, met repertoire uit de hele wereld. Tijdens de repetitie wordt duidelijk hoe aanstekelijk het Nederlands Studenten Kamerkoor kan zijn. Het swingt allemaal, of het nu een sprankelend barokstuk van G.A.Homilius is of een twintigste-eeuws jazzy lied. Gohl houdt zijn koorleden nadrukkelijk voor om de aandacht van het publiek te vangen. „Mensen komen de Jaarbeurs misschien binnen met een ijsje in de hand. Dat ijs moet smelten, ongemerkt.”

Europa Cantat Utrecht heeft een jeugdig gezicht. Artistiek leider Harold Lenselink: „De helft van de deelnemers is jonger dan zevenentwintig jaar.” Kinderkoren zijn er ook. Lenselink is blij dat hij dit jaar de internationale top naar Utrecht heeft gehaald: „We hebben een optreden van het Wereld Jeugdkoor en onder meer de nationale jeugdkoren van Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen, Estland en IJsland.”

Ook de organisatie wordt – dit jaar voor het eerst – grotendeels door jongeren verzorgd. Vijfentwintig buitenlandse jongeren lopen deze week stage bij Europa Cantat. „Wij krijgen hulp en zij scholen zichzelf.”

In het zaaltje in de oude Utrechtse school waar het Nederlands Studenten Kamerkoor repeteert, stijgt de temperatuur. Maar het plezier is er niet minder om: tijdens het laatste nummer voor de pauze bewegen de jonge professionals ritmisch mee. Dit koor kan niet stilzitten. Dat zit in de aard van het NSK, legt Mylène (21), student aan het Tilburgs Conservatorium uit. „We doen veel met beweging en theater.” Tijdens de Open Singings kletsen de koorleden af en toe op de dijen. Mylène: „Wij houden van gekke dingen.”

Op 25 juli geeft het NSK een concert in de Pieterskerk. „Dan gaan we ’Bi-ba-bo’ uitvoeren, een spreekstuk van S. ten Holt”, vertelt Lieke (23), ook uit Tilburg. „Dat stuk hebben we al eens gezongen voor allerlei bobo’s van Europa Cantat.”

Tijdens Europa Cantat zingen ook voormalige leden van het NSK mee, zoals Oscar (24). Het gaat de Leidse student life science and technology niet om de massaliteit van het festival. „Je zingt samen met anderen. Dat maakt het de moeite waard.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden