Samen wandelen in plaats van een ouderavond

Ouders en personeel van basisschool Crescendo gaan gezamenlijk aan de wandel. De school hoopt onderweg meer contact met de ouders te krijgen.

Maandagavond, halfzeven, op een schoolplein in Amsterdam Zuidoost. Een groep van dertig mensen, voornamelijk Surinaamse vrouwen, staat uitgebreid te rekken en te strekken. Een rekoefening waarbij de dames op één been moeten staan, leidt tot grote hilariteit. Er wordt gewankeld en steun gezocht bij elkaar.

„Veel ouders komen niet naar ouderavonden, we hopen ze op deze manier toch te bereiken”, vertelt Hans van der Steen, coördinator van de brede school, die gericht is op samenwerking met maatschappelijke organisaties. Ouders verplichten ouderavonden te bezoeken, zoals PvdA-kamerlid Angelien Eijsink onlangs voorstelde, vindt Van der Steen geen oplossing: „Dat heeft totaal geen zin. Als ouders niet willen, komen ze toch niet.”

Het plan is om drie keer per week te gaan wandelen. De route voert door de wijk en het Bijlmerpark, langs het terrein waar momenteel het Surinaamse Kwakoe-festival wordt gehouden.

De wandelaars kletsen honderduit: over de juiste loopschoenen, het weer en de buurt. Over de school nog niet zoveel. Gymnastiekleraar Henk Boldewijn is vandaag de enige docent die meewandelt. „Er is vanavond een feestje, ter afsluiting van een ander project”, verklaart hij. „De volgende keer lopen zeker meer leraren mee.”

Het wandelen valt sommige dames zwaar. Joke Bonaparte blijft halverwege achter, ze heeft last van haar voeten. „Het is ook nog maar de eerste keer en nog ontzettend warm ook”, spreken anderen haar moed in. „Gewoon volhouden!”

De van oorsprong Surinaamse wandelvereniging 'Voetje voor voetje' uit Gein helpt de school het project op te zetten. Het merendeel van de groep bestaat uit leden van de vereniging, herkenbaar aan hun rode T-shirts. Er lopen twaalf nieuwelingen mee, die niet allemaal kinderen op de school hebben. Iedereen uit de buurt mag meedoen. Josta Morman heeft wel een kind op de school. „Ik wilde graag wat aan mijn gezondheid doen. En de hele dag thuis zitten is niet goed, ik wil graag in contact met anderen komen”, vertelt ze terwijl ze vol goede moed doorstapt.

Na 3 kilometer staat de groep weer op het schoolplein. „Zo, nu nog even rekken en iedereen een flinke veer in zijn... steken”, zegt groepsleider Erik Beune. Iedereen heeft het volgehouden, de achterblijvers krijgen applaus. De eerste stap is gezet. Volgende keer gaat de groep 5 kilometer wandelen. Als het goed is met meer ouders en leraren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden