Samen voor de buis relatie verbeteren

Zijn huisarts zei het ook: veel patiënten komen bij de dokter met hoofd-, buik- of rugklachten en als je doorpraat blijken relatieproblemen de oorzaak te zijn. Zo gaat het overal, concludeert Marcel Luijendijk van de firma Trade Line: over relatieproblemen praat men niet zo makkelijk, zeker niet als het om seks gaat.

Hij kocht van de Amerikaan dr. Bob Schwartz, in zijn land “een autoriteit op het gebied van relatietherapie en seksuologie”, de rechten om diens driedelige videoserie over dat onderwerp in Nederland en Duitsland aan de man te brengen. Een videofilm kun je thuis samen bekijken, terwijl niemand anders hoeft te weten dat je zulke problemen hebt.

De video's zijn hier pas, maar in Amerika zijn ze al anderhalf jaar verkrijgbaar en daar is, zegt Luijendijk, Hoe laat ik een vrouw optimaal genieten? verreweg het best verkochte exemplaar. “Iedereen die ik ze heb laten zien, vindt ze enorm vrouwvriendelijk. Dr. Schwartz gaat ervan uit dat in elke relatie de vrouw centraal staat. Als de vrouw het naar haar zin heeft, heeft de man het ook naar zijn zin.” De andere films heten Hoe laat ik een man optimaal genieten? en Maak elke relatie tot een succes. Schwartz, die ze heeft gemaakt samen met de More Universiteit voor seksuologie in Californië, mocht als eerste openbaar maken wat er op dat instituut gebeurt. Dat komt, legt Luijendijk uit, doordat er studenten in beeld komen die tonen wat Schwartz bedoelt. Niet dat het daarom films geworden zijn om verlekkerd naar te kijken: “Het zijn geen opwindende seksfilms, maar ze geven wel voldoende informatie waar mensen iets aan hebben. Je ziet bijvoorbeeld een man en een vrouw op bed elkaar op een bepaalde manier strelen en liefkozen, maar op het moment dat ze in de buurt van de genitaliën komen, gaat de film over op kunstpenissen en andere plastic geslachtsdelen. Normale seksuele handelingen komen er niet in voor.”

De Nederlandse ondertiteling is door een vertaalbureau gemaakt, weliswaar niet door seksexperts, “maar ik moet zeggen dat in elk geval mij alles in deze vertaling een stuk duidelijker is geworden.” Luijendijk kent Schwartz niet persoonlijk, maar heeft het volste vertrouwen in hem sinds diens optreden in NBC's seksprogramma Real personal. De drie banden zijn, à 49,95 gulden per stuk, voorlopig alleen telefonisch te bestellen (079-3416811). “Zo gauw mogelijk wil ik apotheken en zo van folders voorzien en als het goed loopt zou het natuurlijk leuk zijn om Schwartz hierheen te halen.” Waarom liggen de films eigenlijk niet gewoon in de videotheek? “Omdat niet duidelijk is of ze daar tussen de speel- of de seksfilms moeten liggen. Dat zou allebei fout zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden