Samen tuinieren is goed voor de sfeer in de wijk
Groen, speels, rustig en minder op prestatie gericht. In buurttuinen en stadslandbouwprojecten laat de stad een ander gezicht zien. Dat blijkt uit het boek 'Onze Oogst. Sociale aspecten van Rotterdamse Stadslandbouwprojecten', dat vandaag verschijnt.
Rotterdam telt inmiddels bijna negentig stadslandbouwprojecten en buurtmoestuinen. Variërend van Rotterzwam, een paddenstoelenkwekerij in het oude Tropicana zwembad gerund door een stel jonge ondernemers, tot Wijktuin De Esch, een initiatief van bewoners van deelgemeente Kralingen-Crooswijk.
Onderzoeker Cees Bronsveld bezocht en analyseerde veertien van die Rotterdamse projecten en twee niet-Rotterdamse initiatieven en kwam tot de conclusie dat de sfeer in de wijk inderdaad verbetert door deze stadslandbouwprojecten. Door gezamenlijk te tuinieren en de oogst te verdelen leren de buurtbewoners elkaar immers kennen. Ook de bewoners die niet meedoen, profiteren van het nieuwe groen en de sociale activiteiten die de tuinen vaak bieden, zoals tuinmaaltijden, hardloopwedstrijden en concerten.
Volgens de auteur zorgen de stadslandbouwprojecten op bescheiden schaal ook voor werkgelegenheid en hebben ze een positief effect op de gezondheid.
Het boek wordt vanmiddag uitgereikt aan de Rotterdamse wethouder duurzaamheid Alexandra van Huffelen. De D66-politica werd onlangs nog vanwege de steun voor stadslandbouwprojecten door collega-wethouder Jeannette Baljeu (VVD) beschuldigd van hobbyisme. Dit onderzoek lijkt beiden een punt te geven, want ook al is de onderzoeker lovend over de sociale effecten van de diverse projecten, toch vindt hij dat de gemeente zich in het geval van buurtmoestuinen terughoudend moet opstellen. "Buurttuinen worden doorgaans gedragen door vrijwilligers, die moeten niet te veel worden opgezadeld met allerlei gemeentelijke doelstellingen."
undefined