Samen tegen president Wade

Oppositie in Senegal verenigt zich

Youssou N'Dour belooft concert

Macky Sall, de uitdager van de huidige president van Senegal, Abdoulaye Wade, weet steeds meer steun te verzamelen. Een groot deel van de oppositie, protestbewegingen, burgerrechtenactivisten en de zanger Youssou N'Dour scharen zich achter Sall.

In de eerste ronde van presidentsverkiezingen van afgelopen week won Wade niet genoeg stemmen om in één keer te winnen - de stemmen bleven bij 34,8 procent steken, met 26,6 procent voor Sall. Wade verloor zelfs in zijn eigen kiesdistrict, en werd uitgejouwd toen hij in de hoofdstad Dakar zijn stem kwam uitbrengen.Veel Senegalezen zijn woedend over de poging van de 85-jarige president om zichzelf te laten herkiezen, hoewel hij volgens de grondwet maximaal twee termijnen mag regeren.

Nu lijken de rijen zich te sluiten achter tegenstander Sall. Mensenrechtenactivist Alioune Tine van de de beweging M23 steunt Sally, en hoopt dat de twaalf andere kandidaten uit de eerste ronde hetzelfde zullen doen in de tweede ronde, die waarschijnlijk op 18 maart plaatsvindt. M23 heet naar de anti-Wade-demonstraties op 23 juni van vorig jaar, waarbij het tot heftige botsingen kwam met leden van de veiligheidsdienst.

Ook leiders van de bredere protestbeweging tegen Wade steunen Sall. ,,We roepen alle jonge Senegalezen op om massaal te gaan stemmen in de tweede ronde", zei Fadel Barro van de beweging "Y En A Marre" ('We Hebben Er Tabak Van'. Derde kandidaat Moustapha Niasse (13 procent) heeft gezegd dat hij niet in zal gaan op een voorstel van Wade om een verbond met hem aan te gaan.

Mocht Sall winnen, dan geeft Youssou N'Dour een overwinningsconcert, heeft de zanger beloofd. Eerder had de wereldberoemde artiest aangekondigd mee te doen aan de verkiezingen, maar hij had volgens het Constitutionele Hof niet genoeg handtekeningen verzameld om zich te kunnen inschrijven.

De laatste tijd is het erg onrustig in de hoofdstad Dakar. Voor de eerste ronde vielen er bij botsingen met de oproerpolitie zes doden. De verkiezingen zelf verliepen wel vreedzaam, en volgens waarnemers van de EU redelijk rechtmatig.

Geweld tussen politieke tegenstanders is een uitzondering in Senegal. Maar de toenemende corruptie en beperking van de persvrijheid onder Wade leidden vorig jaar tot grote onvrede. Toen Wade beweerde dat de beperking van de presidentstermijn voor hem niet gold omdat deze was ingesteld tijdens zijn eerste termijn, en het Hooggerechtshof hem daarin gelijk gaf, was de maat vol voor een groot deel van zijn burgers. Journalisten en rappers richtten 'We hebben er tabak van op', die in korte tijd in het land populair werd met grote antiregeringscampagnes en concerten.

Oudgediende
Macky Sall (1961) is een bekende in de Senegalese politiek. Hij was lang prominent lid van Wade's Senegalese Democratische Partij (PDS), en premier onder Wade (2004-2007). Als parlementsvoorzitter botste hij met Wade, en vormde toen zijn eigen Alliantie voor de Republiek. Sall belooft de hoge voedselprijzen en armoede aan te pakken, en de separatistische opstand in de regio Casamance beëindigen. De termijn voor presidenten zal hij inkorten tot vijf jaar, in plaats van zeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden