Samen tafelen in Week tegen Eenzaamheid

LISETTE VAN DE BURGWAL

Aan het eind van deze maand is er voor de vierde keer een Week tegen Eenzaamheid. Overal in het land worden van 26 september tot en met 5 oktober eettafels op straat neergezet, om samen met buurtgenoten te eten. De week is een initiatief van Coalitie Erbij, een organisatie die eenzaamheid wil bestrijden. De Protestantse Kerk van Amsterdam doet ook mee. Matthias de Vries van de Protestantse Diaconie vertelt.

Wat gaan jullie precies doen?

"We proberen in één week tijd zoveel mogelijk eettafels in Amsterdam neer te zetten. Hiervoor nodigen we buurtorganisaties, welzijnsorganisaties en particulieren uit om mee te doen. Wij kunnen hun tafels dan met een klein bedrag steunen. Vorig jaar hadden we zo'n 30 eettafels. Dit jaar proberen we dit aantal minstens te evenaren."

Waarom doen jullie mee?

"Eenzaamheid is een onderwerp dat op ons lijf geschreven is. De Diaconie is altijd al bezig met het samenbrengen van groepen. Van oudsher wordt er veel vanuit kerken georganiseerd om mensen samen te brengen, zoals buurtmaaltijden. Het is belangrijk om dat te laten zien. Met dit initiatief proberen we de kerk als ontmoetingsplek zichtbaar te maken. Maar dat natuurlijk niet alleen. Met de eettafels willen we mensen ook bewust maken van de eenzaamheid in de stad, en deze eenzaamheid terugdringen. Samen eten en samen aan tafel zitten vind ik een mooi teken van verbondenheid."

Hoe helpt dit initiatief precies om eenzaamheid terug te dringen?

"Het gaat bij de eettafel om een heel laagdrempelig contact. Dat je samen met je buren aan tafel kunt zitten, in je eigen buurt. Zo leer je je buren kennen en zie je meer naar elkaar om."

Volstaat een maaltijd om mensen minder eenzaam te maken?

"Nee, de eettafel-actie is vooral een symbolisch initiatief. Het is natuurlijk niet genoeg om eenzaamheid ook echt weg te nemen. Overigens hebben we ook andere initiatieven tijdens de Week tegen Eenzaamheid, die elkaar als het goed is aanvullen. Zo organiseren we ook De Goede Buurcampagne, die wel is bedoeld om duurzame contacten te leggen tussen buren."

Wordt er ook gebeden aan tafel?

"Dat is aan degene die het organiseert. Het hoeft niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden