Weblog

Samen stabiel met een virtuele energiecentrale

Mijn stroomproductie van 10 augustus: 's middags wolkenloos en dus prachtig voorspelbaar. Zo zonnig kan het niet altijd zijn, maar door samenwerking wel zo voorspelbaar. Beeld
Mijn stroomproductie van 10 augustus: 's middags wolkenloos en dus prachtig voorspelbaar. Zo zonnig kan het niet altijd zijn, maar door samenwerking wel zo voorspelbaar.

Britse onderzoekers hebben een computerprogramma bedacht dat een groep zonnepaneelbezitters beloont als ze samen precies de hoeveelheid stroom leveren die ze hadden voorspeld. Dat scheelt veel kostbare piekstroom en andere investeringen.

Een week geleden liet ik u een grafiek zien van de stroomproductie van mijn zonnepanelen op een dag met wisselende bewolking: haaientanden-stroom. En omdat het elektriciteitsnet een heel constante stroom moet leveren, pleitte ik voor batterijen om de pieken en dalen af te vlakken.
Ene DennisL merkte vervolgens terecht op dat die pieken en dalen al worden gladgestreken door zonnepanelen een eind verderop. Als er bij mij in Bergen een wolk voor de zon komt, schijnt de zon nog volop in Heerhugowaard en Hoorn, en als daar wolken de stroomproductie temperen, zal het juist bij mij weer zonnig kunnen zijn, zo is zijn idee.
Dat klopt, maar je krijgt dan toch plaatselijk grote schommelingen die met behulp van extra stevige kabels opgevangen moeten worden met stroom van een eind verderop.

Samen voorspellen
Het kan nog beter, menen onderzoekers van de universiteit van Southamptom, zonder noemenswaardige investeringen in dikkere kabels.
Zij pleiten voor een samenwerking van zonnepaneelbezitters in wat zij noemen Cooperative Virtual Power Plants (CVPP's). Die coöperatieve virtuele energiecentrales leveren dan energie die het gemiddelde is van een groot aantal verspreid staande panelen. Daardoor kunnen zij al beter voorspellen wat hun productie van de volgende dag zal zijn.
De CVPP's worden niet alleen beloond voor de hoeveelheid geleverde stroom, maar ook voor de mate waarin ze aan hun eigen voorspelling voldoen. Dat stimuleert de CVPP's om hun voorspellingen steeds betrouwbaarder te laten worden en dat haalt dan weer kostbare 'onzekerheid' weg uit het net.

Betrouwbare batterij
Uiteraard kan dit systeem ook al nuttig zijn als er geen batterijen voor kortstondige opslag worden gebruikt. Maar het zal duidelijk zijn dat CVPP's hun stroomproductie vele malen nauwkeuriger en betrouwbaarder kunnen voorspellen als ze wel over batterijen beschikken die de stroomafgifte aan het net nog gelijkmatiger kunnen maken. En ja, de universiteit van Southampton is dezelfde universiteit waar ook al een slimme batterij is bedacht.

Samen stabiel, dat lijkt me een mooi vooruitzicht. En volgens de mensen uit Southampton heb je dan geen kostbare investeringen in het net nodig, maar slechts een slimme prijsprikkel. Plus zonnepaneelbezitters (of windmoleneigenaren, want daar gaat het ook op) die de handen ineen slaan.

Dit is deel 6 in een korte serie over energie-opslag. (Opslag 6)

Voor meer energienieuws kunt u ook terecht op Twitter, bij @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden