Samen lachen verbroedert ook

Vmbo¿ers en gymnasiasten spelen op kamp een spel waarbij de achterste de voorste uit de rij moet aantikken. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW) Beeld
Vmbo¿ers en gymnasiasten spelen op kamp een spel waarbij de achterste de voorste uit de rij moet aantikken. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)

Gymnasiasten zijn nerds en vmbo’ers asociaal. Klassen met een verschillende achtergrond gaan met elkaar op kamp om zulke vooroordelen weg te nemen.

Op het erf van een kampeerboerderij in Ermelo stopt een grote, witte touringcar. Een groep scholieren uit Utrecht tuimelt de bus uit. Over de zandweg hobbelt net een mestwagen. „Het stinkt hier!”, roept een jongen. Uit het laadruim van de bus komt een grote hoeveelheid proviand tevoorschijn. Daar moeten gedurende twee dagen de monden van vijftien vmbo’ers en elf gymnasiasten mee gevuld worden.

De derdeklassers van het Christelijk Gymnasium Utrecht en het Gerrit Rietveld College waren donderdag en vrijdag samen op kamp. Een comité van vier gymnasiasten en vier vmbo’ers organiseerde de ontmoeting. Die is onderdeel van het project ’School in de Wereld’, dat bijeenkomsten van scholen met verschillende achtergronden financiert. Projectleider Vera Lettinck: „Spelletjes, sport en gezamenlijk corvee kunnen ervoor zorgen dat wederzijdse vooroordelen plaatsmaken voor herkenning en begrip.”

En vooroordelen zijn er, al heeft de eerste kennismaking wel wat veranderd. „Ik dacht dat mensen van het gymnasium nerdjes waren”, zegt Youssra El Madini terwijl ze haar zwarte krullen naar achter zwiept. „Betweters, die zich altijd beter voelen”, vult vriendin Suemaya aan. Diante Provily, ook derdejaars vmbo-t, ziet het anders. „Ik zeg altijd dat vmbo beter is, omdat wij het in vier jaar doen.” Ze eten een boterham in de grote zaal van de boerderij. Ze geven het schoorvoetend toe: die gymnasiasten vallen mee. „Ze zien er best normaal uit”, zegt Youssra.

Ook bij de leerlingen van het Christelijk Gymnasium heersen vooroordelen. „Je denkt toch aan drukke, agressieve, asociale kinderen”, zegt Duco de Vries, een van de organisatoren van het kamp. Dat beeld is veranderd. Nog steeds ziet hij verschillen, bijvoorbeeld dat in de vmbo-klas veel meer leerlingen roken. „Maar ik heb ontdekt dat we prima kunnen samenwerken.”

Tijdens het kamp doen de leerlingen onder meer spelletjes waarbij ze op elkaar moeten vertrouwen. Het eerste spel heeft vooral hilariteit tot gevolg. Groepjes scholieren staan in een kringetje. Een van hen staat met zijn ogen dicht in het midden en moet zich, stijf als een pilaar, in de kring heen en weer laten duwen. Als iemand in de kring niet goed oplet, valt degene in het midden. De een na de ander valt op de grond: niet goed voor het vertrouwen, maar samen lachen lijkt ook te verbroederen.

Jolanda Meuken kijkt glimlachend toe. Ze is docente Frans op het Gerrit Rietveld College. Hiervoor gaf ze les aan vwo-leerlingen op het Goois Lyceum in Bussum. De vooroordelen, meent ze, zijn ten dele wel terecht. „Er zíjn ook verschillen tussen de leerlingen. Op het vwo is er veel vakinhoudelijke interesse, terwijl de vmbo’ers meer met hun omgeving bezig zijn.” Maar Meuken geniet van de wederzijdse nieuwsgierigheid. „Je moet je realiseren dat dit kamp niet verplicht is. De leerlingen hadden twee dagen vrij kunnen zijn.”

Projectleider Lettinck realiseert zich dat scholieren elkaar in twee dagen niet diepgaand leren kennen. „Maar door twee leefwerelden aan elkaar te laten snuffelen, kun je vooroordelen wel bestrijden.” Als voorbeeld geeft ze de meiden die voor de organisatie van het project langer met elkaar zijn opgetrokken. „Die zeiden dat ze best vriendinnen konden worden. „Ik hoop van harte dat ook de andere leerlingen in de meivakantie nog iets afspreken.” Of dat gebeurt, moet Youssra nog zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden