Samen knokken tegen monster uit Brussel

Geert Wilders en Marine Le Pen 'vergeten' meningsverschillen en slaan de handen ineen. Eerste stap op weg naar samenwerking in Europa.

Als mijn vijand ook jouw vijand is, zijn we vrienden. Zo valt het nieuwe bondgenootschap tussen Geert Wilders en Marine Le Pen nog het beste te omschrijven. De partijleiders van de PVV en het Franse Front National mogen verschillende opvattingen over islam en homorechten hebben, ze zien één allesoverstijgende missie: knokken tegen 'het monster uit Brussel'.

Wilders en Le Pen hebben gisteren de eerste stap gezet op weg naar samenwerking in Europa. De Française bracht een bliksembezoek aan het Binnenhof. Tijdens een wat chaotisch verlopen persconferentie (twintig tv-camera's) kondigden beide politici aan dat ze samen een Europese fractie willen vormen. Die moet straks, na de verkiezingen in mei volgend jaar, de 'heersende politieke elite' bestrijden, zei Wilders. De landen moeten weer zeggenschap krijgen over hun eigen munt, hun eigen economie en over hun eigen grenzen. "We willen de natiestaat in ere herstellen", zei hij. Wilders lonkte nadrukkelijk naar andere anti-Europa-partijen, zoals het Britse UK Independence Party (UKIP) en de Deense Volkspartij.

De vier Europarlementariërs van de PVV opereren nu nog zelfstandig. Om een fractie te kunnen vormen, moeten geestverwanten uit minimaal zeven landen zich verenigen en samen ten minste 25 zetels bemachtigen bij de verkiezingen. Het voordeel voor de PVV is evident: meer spreektijd, meer ondersteuning, de mogelijkheid om commissievoorzitters te leveren: meer macht dus.

Partijen als Vlaams Belang en de FPÖ uit Oostenrijk lijken geïnteresseerd in een grotere, nationalistische fractie. De steun van UKIP is allerminst zeker. De leider Nigel Farage moet niets hebben van het Front National. "Antisemitisme zit diep in de kern van die partij", sprak hij eerder. Desondanks zei Wilders gisteren: "Ik hoop dat Farage zich na de Europese verkiezingen bij ons aansluit."

Het grote probleem voor het Front National, en nu in mindere mate voor de PVV, is de erfenis van partijoprichter Jean-Marie Le Pen. Hij is meerdere keren veroordeeld wegens antisemitische uitspraken, zoals: "De gaskamers zijn een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog". De vader van Marine is nog altijd erevoorzitter van de partij en zittend Europarlementariër.

Ook gisteren werden Wilders en Marine Le Pen gevraagd naar het besmette verleden van het Front National. De PVV-leider: "Ik heb te maken met Marine Le Pen, niet met haar vader. Ik leef in het heden en vecht voor onze toekomst. De huidige partijleider deugt tot op het bot." En Marine Le Pen verzuchtte tegen de journalisten: "U haalt graag oude koeien uit de sloot."

Hoewel Wilders dat ontkent, heeft de PVV na de verkiezingen wel degelijk te maken met de inmiddels 85-jarige Jean-Marie Le Pen. Hij is opnieuw kandidaat namens Front National bij de komende Europese verkiezingen. PVV'ers zitten straks naast hem in de bankjes van het Europarlement. Wilders: "Ik ga niet alle kandidaten met u bespreken. De discussie over de fractievorming voeren we na de verkiezingen".

En zo omzeilden beide partijleiders de netelige kwesties. Wilders ziet bij Marine Le Pen 'geen millimeter racisme'. Na een rondleiding door de Tweede Kamer en een lunch in hotel Des Indes vertrok ze weer naar Frankrijk. Wilders sprak over 'een historisch bezoek'.

Toch een welkom voor Le Pen in de Kamer

Het was een opvallend tafereel, gisteren in de Tweede Kamer: PVV-leider Geert Wilders leidde Marine Le Pen rond in het gebouw. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg had al te kennen gegeven dat ze de leider van Front National geen welkom zou heten, tot ergernis van Wilders. "Kleinzielig en laf", vond hij.

Wilders en Le Pen streken tijdens een debat over de defensiebegroting neer in een gastenloge van de plenaire zaal. Precies op dat moment was het woord aan PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Van Miltenburg zweeg over de aanwezigheid van Le Pen. De Roon niet. De PVV'er zei, vanaf het spreekgestoelte en in het Frans: "Heel hartelijk welkom, mevrouw Le Pen!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden