Samen in afschuw

Agenten verlenen eerste hulp aan de slachtoffers. (FOTO REUTERS) Beeld
Agenten verlenen eerste hulp aan de slachtoffers. (FOTO REUTERS)

Het leven is fantastisch, bedacht ik me zonet. En dan rijdt zo’n losgeslagen parvenu zeven mensen dood en verwondt vele anderen. Ik wil nu al zeggen, nog voordat iedereen er zijn of haar zeg over heeft gedaan, dat ik geen mededogen wil betonen voor het individu dat dit ondernomen heeft. In feite minacht ik zo’n individu, diep en hardvochtig.

Toch wil ik luisteren naar wat u te vertellen hebt, beste man. Wil ik u de kans geven u te verantwoorden, neen, eis ik van u dat u de verantwoordelijkheid voor de door u gepleegde handelingen opneemt. Waarom hebt u niet nagedacht? Waarom bent u blind geweest in uw zoektocht naar wraak? Waarom hebt u die verloren levens niet in acht genomen voordat u de auto instapte? Hoe kon u met volle bewustzijn volharden in het plan mensen zo het leven te ontnemen? Op een dag zoals Koninginnedag? Hebt u zich afgevraagd of er geen andere uitwegen waren, die meer in evenredigheid zouden staan met het (eventuele) leed dat u werd aangedaan?

Manu Vanhaverbeke Antwerpen Borgerhout

Het is de vraag of er ooit nog een Koninginnedag op ontspannen wijze kan worden gevierd. Iets dergelijks is waarschijnlijk door veiligheidsmaatregelen ook niet te voorkomen. Wel kwam de gedachte bij mij op: wat als de vermoedelijke aanslag was gelukt? Wat als er ook nog explosieven in de auto hadden gezeten? Dan was waarschijnlijk een groot gedeelte van de koninklijke familie om het leven gekomen, waaronder mogelijk onze koningin en haar troonopvolger. Zou het geen aanbeveling verdienen uit veiligheidsoverweging en in verband met het landsbelang een dergelijk gezelschap bij soortgelijke gelegenheden te splitsen?

S.Arkema Haren

Een ’wanhoopsdaad’ noemde Trouw, waarschijnlijk terecht, het intrieste Apeldoornse gebeuren. Voortgekomen uit het zieke brein van een ’gek’ waar tegen nu eenmaal geen honderd procent beveiliging mogelijk zou zijn? Misschien is enigszins invoelbaar dat de confrontatie met een bus vol Hollands welvaren mensen die zelf geen vangnet hebben, door het lint kan doen gaan....

Er zijn gelukkig nog velen die zich gèen zorgen hoeven te maken over werk- en inkomensverlies. Maar of ze nog tijd en aandacht hebben voor mensen vlak naast hen?

Geertrui Westerouen van Meeteren Oosterbeek

Ik liep op de Zwolseweg, de weg tegenover die waar de dader vandaan kwam. De versperring stelde niet veel voor, gewoon een dranghek. Daarachter een paar honderd meter ruimte, leegte waar je in de verte de toeschouwers zag staan. Gezien de aanslaggeruchten van de laatste jaren mag je je toch afvragen of zo’n simpel dranghek afdoende was. De versperring was een vriendelijk soort, die tot nu toe altijd bij Koninginnedag paste.

Jan Kramer Vaassen

Wij vinden het ronduit schandalig dat na de berichten over de dieptragische aanslag, met de emotionele toespraak van onze koningin, er stompzinnige reclameboodschappen werden uitgezonden. Kan de commercie op zo’n moment niet even op de achtergrond blijven?

Piet en Toos Spit Duiven

(Trouw) Beeld AP
(Trouw)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden