Samen eten mag niet van de PVV

Reconstructie Blog van PVV-senator Faber leidt tot mislukken van kerkelijk initiatief voor asielzoekers

Je herkent ze zo, de vluchtelingen in de Nijmeegse wijk Brakkenstein. Groepjes in donkere jassen, vaak een volle plastic tas in de hand. Ook in de buurt van Boszicht slenteren ze rond, het woonzorgcentrum waar enkelen van hen zouden gaan koken met vrijwilligers. De bejaarde bewoners eten overdag, na vijf uur staat het restaurant leeg. Het ziet er uitnodigend uit: helverlicht en verlaten. Een ideale plek voor een avondje ontspanning. Maar dat was buiten de PVV gerekend.

Half september

Heumensoord is nog maar net in beeld voor noodopvang als jonge leden van de Nederlands Gereformeerde Kerk Nijmegen op zondag bespreken wat ze kunnen doen om de vluchtelingen te steunen. "We koken en eten af en toe met elkaar, dus het lag voor de hand om dat ook met hen te doen", vertelt Gerdien van den Bogerd (30). "Tijdens de avond voor omwonenden werd duidelijk dat de opvang basaal zou zijn. Voor dagvullende activiteiten waren vrijwilligers welkom. Daar voelde ik me toe geroepen."

In overleg met andere kerken en studentenverenigingen ontstaat het idee om met kleine groepjes vluchtelingen te gaan koken. "Dat gebeurt nu in heel Nijmegen", zegt Van den Bogerd. Boszicht is een voor de hand liggende plek: het ligt op loopafstand van Heumensoord, bovendien zijn keuken en restaurant vorig jaar al eens gebruikt als 'happetaria', een pop-up-restaurant gerund door studenten.

Begin november

Groen licht vanuit Boszicht. Management en cliëntenraad hebben zich over het plan gebogen en vinden het goed, zolang bewoners niet gestoord worden. "We willen deel uitmaken van de wijk, zo staat het in onze visie", verklaart Marion van de Coevering, woordvoerster van de ZZG Zorggroep.

"Iedereen was enthousiast", zegt Van den Bogerd. "We wilden voor de Kerst al beginnen. We zouden er een geregelde activiteit van maken, zo'n beetje eens in de maand. Als het leuk en lekker zou zijn, konden later ook bewoners aanschuiven."

De cliëntenraad kondigt het plan diezelfde maand nog aan: 'De opzet is te beginnen met een klein groepje van 5 tot 10 vluchtelingen met elk een vrijwilliger ter begeleiding', aldus de nieuwsbrief. Ook twee leden van de cliëntenraad doen mee, staat er, voor het toezicht.

Half november

Locatiemanager Grete Visser (tevens D66-raadslid) meldt aan Van den Bogerd dat er toch bezwaar is gemaakt, door een zoon van een van de bewoners. De man hangt posters op, die het personeel weer verwijdert. Visser laat Van den Bogerd weten dat ze de kwestie wil uitpraten, zodat het project in januari kan beginnen.

Donderdag 3 december

Het verzet krijgt opeens vleugels. Marjolein Faber, Eerste Kamerlid van de PVV en fractieleider in Gelderland, hoort van het plan en schrijft er een blog over op de website van haar partij. Faber maakt zich zorgen over de veiligheid van de ouderen in het woonzorgcentrum. Die worden 'overgeleverd' aan 'vluchtelingen, van wie men de achtergrond niet kent'. Ook de veiligheid van het 'overwegend vrouwelijk personeel' is volgens haar in het geding: het merendeel van de vluchtelingen, schrijft ze, is man. En ze komen uit gebieden 'waar hele andere normen en waarden gelden en waar de vrouw een minderwaardige positie heeft'.

Zondag 6 december

Fabers blog wordt opgepikt door GeenStijl. Zette zij nog een vraag boven haar blog - 'Wordt zorgcentrum Boszicht de gaarkeuken voor vluchtelingenkamp Heumensoord?' - voor GeenStijl-auteur 'Spartacus' is het een uitgemaakte zaak. 'D66 doopt bejaardenhuis om tot azc', luidt de kop. Het stuk roept 182 reacties van 'reaguurders' op, vrijwel allemaal negatief. Visser en Van den Bogerd krijgen de volle laag. "Persoonlijke aanvallen over hoe slecht dit idee is en hoe dom wij zijn, maar dan in andere bewoordingen", vertelt Van den Bogerd. Enkele door De Gelderlander geciteerde voorbeelden - zoals 'daar moet een keiharde Arabische piemol in' - zijn enkele dagen later van de blog verwijderd.

Maandag 7 december

ZZG Zorggroep besluit maandagmiddag om de toestemming in te trekken. "Wij staan nog steeds achter het initiatief, maar de bewoners kunnen last krijgen van zoveel commotie. De onrust is te groot", legt ZZG-woordvoerder Van de Coevering uit. Ze zegt dat de bewoners het wel jammer vinden dat het koken niet doorgaat. De initiatiefnemers kijken uit naar een andere locatie.

Marjolein Faber was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden