Samen dieven dwarszitten, zeker nu de dagen korten

Reportage | Op stap met Haagse agenten en het preventieteam om de bewoners van De Singels te wijzen op inbraakrisico's

"Hier kan je ongezien je gang gaan," zegt wijkagent Paul terwijl hij met zijn zaklamp de brandgang achter een rijtje huizen in de Haagse Vinex-wijk De Singels verlicht. Daar is het donker en stil en zijn de beschutte huizen, bij afwezigheid van de bewoners, een uitnodiging voor inbrekers. Maar niet vanavond: wijkagenten Paul en Eric en het buurtpreventieteam (BPT) surveilleren in de wijk.

De surveillance is onderdeel van het 'Donkere Dagen Offensief', een landelijk initiatief van de politie om gedurende de wintermaanden, een periode waarin het aantal inbraken gewoonlijk stijgt, extra aanwezig te zijn in de wijk. De nadruk ligt op toezichthouding, handhaving en buurtbewoners wijzen op het inbraakgevaar, zegt Eric, die met Paul en de BPT'ers van deur tot deur gaat. Eric: "De inbraken zijn in twee jaar tijd met 20 procent gedaald in mijn wijk".

De agenten en BPT'ers werken in koppels. Bij huizen waar de buitenlamp niet brandt, vragen ze de bewoners om het licht wel aan te doen. Aan een ouder echtpaar dat op verjaardagbezoek gaat, wordt gevraagd of de deuren zijn afgesloten. 'Ok, helemaal top.' Onverlichte en onbemande huizen krijgen een inbraakpreventiefolder in de brievenbus. En een onverlicht huis met 'verdachte voetafdrukken' op de deur, wordt nagetrokken in het gba. De woning staat leeg.

De sociale cohesie is laag in De Singels, zegt Paul, en dat is een probleem. De vitrage is overal dicht. Paul: "Kijk door de ogen van de dief en je ziet de mogelijkheden." Opties genoeg. Huizen bedekt door struikgewas? Niemand die ziet wat je doet. Een container onder een open raampje? Makkelijk om naar binnen te klimmen. En zelfs een ouderwetse schuifpui is niet veilig, die wip je zó open volgens de Hagenaar.

De BPT'ers, gehuld in lange blauwe jassen, zien ook veel 'verbeterpunten' in hun wijk en noteren die in de groepsapp. Kapotte straatverlichting en slecht verlichte onderdoorgangen bijvoorbeeld, en straatlantaars bedekt door begroeiing. De BPT'ers letten ook op mensen die zich verdacht gedragen. Zo wekten twee mannen in een witte Seat onlangs de argwaan van BPT'er Adriaan. Hij stuurde het kentekennummer door en wat bleek? De mannen hadden een rits inbraken gepleegd. "De buit plus gereedschap lagen in de kofferbak."¿¿

Inbreken gebeurt snel en professioneel. Het breekijzer is vervangen door de 'Bulgaarse methode'. Met een boortje maakt de boef een gaatje in het slot en trekt het slot er met cilinder en al uit. Ook een notoire inbreker uit de buurt bezigde die methode, vertelt Paul. "Hij speurde via Facebook naar hindoestaanse bruiloften en sloeg zijn slag als de bewoners aan het feesten waren." 22 inbraken. Hij plande de vluchtroute met Google Maps. De man liep tegen de lamp en zit voorlopig vast.

Vanavond duiken er geen verdachte figuren op en de surveillance verloopt rustig. Iets over negenen maken ze de balans op: veel kapotte buitenlampen en makkelijk te kraken cilindersloten. Ook enkele haperende straatlantaarns en dichtbegroeide nisjes; het wordt allemaal genoteerd. Als wijkagent Eric terugrijdt naar het politiebureau komt hij onderweg een elektronisch politiebord met een anti-inbraak banner tegen. Mooi bord, zegt de wijkagent, maar jammer dat die tekst zo lang is: "Als je alles wilt lezen eindig je met je auto in de berm."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden