Samaranch regisseert revolutie

Juan Antonio Samaranch is en blijft de machthebber in de sportwereld. Zelfs de Amerikaanse Senaat zal dat komende week in Washington niet kunnen veranderen.

In Lausanne loodste de 79-jarige strateeg alle vijftig voorgestelde hervormingen onveranderd langs de honderd leden van het IOC; de Nederlanders prins Willem-Alexander, Anton Geesink en Hein Verbruggen incluis.

Na de strak geregisseerde revolutie verschijnt hij met een gedemocratiseerd, verjongd en (goeddeels) transparant Internationaal Olympisch Comité voor de parlementaire enquête in Washington voor een verhoor over corruptie rond de verkiezing van Salt Lake City als organisator van de Winterpelen 2002. ,,Het IOC is een modern, betrouwbaar instituut'', zal hij Senator George Mitchell meedelen met het grotendeels herschreven olympisch handvest als visitekaartje.

De vijftig hervormingen waren zaterdagmorgen ingeleid door Henry Kissinger, een van de grote niet-olympische kopstukken uit de Commissie IOC 2000. De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken had de preparatie gedaan vanwege zijn sportliefde, zoals ook Giovanni Agnelli, de Italiaanse autosportgigant en Boutros-Ghali, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Vooraf bestond er eigenlijk geen twijfel dat de hervormingen (topsporters, verkorting van termijnen, leeftijdslimiet naar 70, beperking IOC-leden tot 115, groter hoofdbestuur, verbod op bezoeken kandidaat-steden) zouden worden aangenomen. De oproep van Samaranch voor het begin was indringend genoeg, maar de preses liet niets aan het toeval over. Het binnenhalen van topsporters als lid stond als eerste op de agenda. Toen het punt erdoor was, werden tien leden van de atletencommissie onmiddellijk gepromoveerd, onder hen polsstokspringer Sergei Bubka en schaatskampioen Johan-Olav Koss. Op het moment van mededeling waren de topsporters met stomheid geslagen, maar zij lieten zich gisteren stralend inaugureren en konden ten slotte meestemmen over de laatste hervormingen. Als lid van de atletencommissie hadden ze, gedurende achttien jaar, alleen een adviserende stem. ,,Nu zitten we bovenop de beslissingennemers'', zei de Amerikaanse volleyballer Robert Ctvrtlik.

Van de vijftig hervormingen werden er zaterdag al 38 aangenomen. Door het aantal interpellaties (waarvan veel door de Prins van Oranje) en de inhoud ervan was duidelijk dat de laatste hervorming (verbod op bezoek aan steden die spelen willen organiseren) een hoge horde was. Een gezamenlijk diner op zaterdagavond in het Palace Hotel in het olympisch hoofdkwartier deed wonderen ten gunste van Samaranch, die bijzonder hechtte aan een verbod en liefst niet het compromisvoorstel (groepsreizen) geaccepteerd zag.

Gisteren sprak een aantal sprekers plotseling met andere tong en kwam het verbod er door met negentig tegen tien. Prins Willem-Alexander stemde als een van de tien vóór bezoeken. Anton Geesink en Hein Verbruggen, die vooraf een verbod maar niets vonden, stemden toch tegen persoonlijke inspecties van kandidaat-steden. Geesink: ,,Ik ben meegedeind met de meerderheid.'' Verbruggen: ,,Het werd mij gaandeweg duidelijk dat het volledige verbod er moest komen.''

Samaranch gebruikte bovendien een sterke vergadertechniek. Bij stemming van alle voorgaande 49 hervormingen vroeg hij: ,,Wie is er tegen?'' Bij het laatste vroeg hij plotseling: ,,Wie is er voor?'' Het gros van de leden stond op het verkeerde been waarna er slechts tien handen omhoog gingen.

Na de besluiten in Lausanne zal het IOC in de maanden voor de Olympische Spelen van Sydney sterk veranderen. De kroonprins zit daarbij op een belangrijke post. Hij is, voor het IOC, benoemd tot lid van de nominatiecommissie die kandidaat-leden op hun merites beoordeelt alvorens ze aan het bestuur worden voorgesteld. ,,Een grote opdracht'', noemde hij het. Wat in de aanloop naar Sydney 2000 niet verandert, is de bekleding van het hoogste ambt in de wereldsport. Juan Antonio Samaranch blijft zitten tot de zomer van 2001.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden