Salvini trekt drie partijen met zijn rechts-populistische lokroep in het Europees Parlement

Vicepremier en leider van de Lega partij Matteo Salvini Beeld AFP
Vicepremier en leider van de Lega partij Matteo SalviniBeeld AFP

De Italiaanse vicepremier en Lega-leider Matteo Salvini hoopt de drijvende kracht te worden achter een nieuwe rechts-populistische groepering in het Europees Parlement. In de aanloop naar de Europese verkiezingen van eind volgende maand gaf hij gisteren in Milaan het startschot voor de campagne die dat voor elkaar moet krijgen.

Christoph Schmidt

Dat deed hij met leiders van Alternative für Deutschland, de Finse Partij (voorheen de Ware Finnen) en de Deense Volkspartij. Salvini had ongeveer twintig partijen uitgenodigd, maar de grote populistische krachten uit onder meer Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Hongarije en België lieten verstek gaan. Ook de PVV en Forum voor Democratie ontbraken.

Salvini zei wel dat Marine Le Pen van het Rassemblement National (voorheen Front National) heeft toegezegd op 18 mei naar een manifestatie te komen, in Milaan of Rome. De Lega-leider, die als minister van binnenlandse zaken het gezicht is geworden van het harde Italiaanse antimigratiebeleid, weersprak gisteren de karakterisering dat zijn beweging bestaat uit extremisten die nostalgie hebben naar het totalitaire verleden van Europa. "Hier aan tafel zitten geen nostalgische extremisten. De enige nostalgici zijn aan de macht in Brussel."

Nieuwkomers

Volgens peilingen zullen anti-EU-partijen, vooral rechtse maar ook linkse, flinke zetelwinst boeken in het Europees Parlement. De bestaande partijen zijn echter versnipperd over een groot aantal fracties en de nieuwkomers zoeken nog hun weg. Forum voor Democratie streeft als debutant naar aansluiting bij de Europese Conservatieven en Hervormers. Daarin zit ook de Poolse regeringspartij PiS. Die heeft echter weinig op met de pro-Russische houding van zowel Forum als Salvini's Lega. Zo zijn er meer terreinen waarop de verschillende anti-EU-krachten binnen Europa lastig door één deur kunnen.

Na de Europese verkiezingen van 2014 duurde het ruim een jaar voordat Le Pen en Wilders genoeg partijen om zich heen hadden verzameld voor groepsvorming. Daarvoor is deelname van Europarlementariërs uit minstens zeven landen vereist.

Lees ook:

‘Kapitein, je bent geweldig!’ Hoe Instagram-ster Matteo Salvini de sociale media bespeelt

Matteo Salvini, de leider van de Italiaanse regeringspartij Lega, is een ijzersterk merk, met hulp van Instagram en Facebook.Zijn club schiet omhoog in de peilingen.

Het duo Salvini-Kaczynski bouwt een verenigd Europees rechts-populisme

Het is niet de eerste, en zal zeker niet de laatste poging zijn om de gefragmenteerde krachten van het rechts-populisme in Europa te bundelen. De populaire Italiaanse vicepremier en Lega-leider Matteo Salvini spreekt woensdag in Polen met Jaroslaw Kaczynski van de aartsconservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden