Salva Kiir Mayardit beëdigd als vice-president van Sudan

(Novum/AP) - De zuiderling Salva Kiir Mayardit is donderdag in Khartoem beëdigd als eerste vice-president van Sudan. De voormalige rebellenleider volgt zijn vroegere baas John Garang op, die 30 juli omkwam bij een helikopterongeluk.

Met een hand op de bijbel zwoer Kiir trouw aan de republiek Sudan. Na de eedaflegging gingen Kiir, president Omar el-Bashir en tweede vice-president Ali Osman Mohammed Taha met de handen ineengeslagen samen op de foto. Honderden waren getuige van de ceremonie, onder wie buitenlandse diplomaten.

In een toespraak riep Kiir alle Sudanezen op zich in te zetten voor vrede en verzoening. Hij zei niet te willen afwijken van de door Garang ingeslagen weg, noch het in januari gesloten vredesakkoord te willen veranderen. Kiir is Garang ook opgevolgd als president van Zuid-Sudan, dat over zes jaar in een referendum mag beslissen of het zijn eigen weg gaat. ,,Ik zal mij ervoor inzetten om de eenheid van Sudan aantrekkelijk te maken voor de bevolking van Zuid-Sudan", beloofde hij.

Kiir keerde woensdag voor het eerst in Khartoem terug sinds hij in 1983 met Garang uit het leger deserteerde en samen met hem het Zuid-Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) stichtte, dat streed tegen het door islamitische noorderlingen gedomineerde bewind in Khartoem. Kiir is Garang ook opgevolgd als leider van de SPLM, de politieke beweging die uit het SPLA is voortgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden