’Salt’ is geen subtiele spionagefilm

Angelina Jolie slaagt er niet in om een vrouwelijke variant van James Bond neer te zetten. (Trouw)

Regie: Phillip Noyce. Met Angelina Jolie, Liev Schreiber en Chiwetel Ejiofor. In 77 bioscopen.

We kijken er niet meer van op; in de Verenigde Staten leven ’slapende spionnen’, mannen en vrouwen die daar jaren geleden een gewoon alledaags bestaan zijn begonnen om op een gegeven moment voor hun opdrachtgever, in dit geval Rusland, te kunnen toeslaan. De grootste spionagezaak sinds de Koude Oorlog in de VS begin juli, waarbij een tiental ’sleeper spies’ werd ontmaskerd, wijst erop dat de Russen nog steeds deze methode hanteren.

Het fenomeen is ook het belangrijkste thema in de film ’Salt’: ’slapende spionnen’ staan klaar om de Amerikanen een plotselinge slag toe te brengen. Als kinderen werden ze in Rusland gedrild voor de zware opgave in hun latere leven. In de VS zouden ze een baan aanvaarden, het liefst bij de overheid dichtbij de regeringstop om dan als het teken wordt gegeven toe te slaan.

De naam ’Salt’ staat voor Evelyn Salt, de CIA-inlichtingenofficier waar het verhaal om draait. Angelina Jolie, die in haar filmleven altijd al de wens heeft gehad om een James Bond te spelen, speelt deze rol. Bij de ondervraging van een Russische spion wordt haar naam genoemd. Ze zou samenwerken met de Russen. Evelyn Salt slaat op de vlucht. Hoofdvraag in de film is: Wie is in werkelijkheid deze Salt?

Oorspronkelijk was de rol van agent Edwin A. Salt bedoeld voor Tom Cruise. Maar Cruise vond dat de rol te dicht bij zijn personage van Mission Impossible lag. Daarop werd besloten Jolie te benaderen; het script werd herschreven.

Verwacht bij ’Salt’ geen subtiele spionagefilm. Het interessante thema van de ’slapende spion’ zou daar zeker toe kunnen leiden. ’Salt’ is meer een spektakel, bedoeld voor de toeschouwer die houdt van actiewerk met wilde achtervolgingen. De film telt wat te veel onrealistische scenes en momenten die vooral bedoeld zijn om ’femme fatale’ Angelina Jolie extra te belichten. Om de camera’s die haar doen en laten volgen te bedekken trekt zij haar slipje uit; dat soort werk. Maar daarmee ben je nog geen vrouwelijke variant van James Bond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden