Salonrevolutionair Cantona valt banken aan

Haal je geld van de bank en blaas zo het systeem op. Vandaag geven mogelijk duizenden Europeanen gehoor aan deze oproep van de Franse oud-voetballer en acteur Eric Cantona.

Gedurende zijn voetbalcarrière liet hij een spoor van incidenten, beledigingen en schorsingen achter. Als gevierd acteur blijkt Cantona nog altijd even onvoorspelbaar als in de dagen dat hij briljant spel afwisselde met drieste acties. Hij prijst de nieuwe Renault Laguna aan in een commercial en orakelt tegelijk over de noodzakelijke ineenstorting van het monetaire systeem.

’Canto’ lanceerde zijn idee voor een bankrun op de site van een regionale krant. „Met drie miljoen de straat op gaan met een bordje in je handen heeft natuurlijk geen zin”, zo filosofeerde hij over het voorbije pensioenprotest in Frankrijk. „Maar wanneer twintig miljoen mensen allemaal naar de bank gaan en al hun geld opnemen, stort alles in. Heel eenvoudig!”

Eerst circuleerde de oproep alleen op sportsites en blogs die er een zoveelste boutade van de meester-provocateur in zagen. Tot een Frans-Belgisch collectief het initiatief overnam, een Facebookpagina in zeven talen opende en een datum prikte.

Cantona raakte een snaar, zo bleek. In Frankrijk vooral, maar ook in de landen die het meest te verduren hebben van de crisis: Groot-Brittannië, Portugal, Spanje en Ierland. De site www.bankrun2010.com meldt dat 35.000 Europeanen vast van plan zijn om gehoor te geven aan de oproep van King Eric, zoals hij bij Manchester United werd genoemd. 26.000 zouden het overwegen. Cantona is de woordvoerder van iedereen die zich verzet tegen bezuinigingen die bedoeld zijn om financiële markten gerust te stellen en banken te redden, aldus de anti-globalistische organisatie Attac.

En ook al is het aantal bankrunners veel te klein om het financiële instellingen moeilijk te maken, Cantona dwong verschillende leden van de regering en BNP Paribas tot afwijzende reacties.

Linkse anti-kapitalisten, goed voor ongeveer 10 procent van de Franse kiezersmarkt, hebben sympathie voor Cantona, ook al steunen ze zijn kruistocht niet. Volgens Jean-Luc Mélenchon van de Parti de Gauche toont Cantona aan dat het systeem een papieren tijger is. „Een tijger die alleen kan bestaan vanwege onze angst en de onderwerping van regeringen aan bankiers.”

Hier en daar klinkt de vraag of ’een nouveau riche’ of een ’salonrevolutionair’ als Cantona nu de aangewezen persoon is om de hebzucht in het bankwezen aan de kaak te stellen. „Het is veel te makkelijk, Franse banken hebben zich juist goed gedragen in de crisis”, zo schrijft bijvoorbeeld de columnist Ivan Rioufol van de krant Le Figaro op zijn blog. „Maar in deze tijd krijgen sterren en mensen met een grote bek nu eenmaal de meeste aandacht. Cantona schittert in onze oppervlakkige spektakelmaatschappij, die van een voetballer zonder elementaire kennis van de economie een meer gerespecteerde persoonlijkheid maakt dan een wetenschapper.”

Het interessante van het verschijnsel is de snelheid waarmee sociale netwerken een maatschappelijke rol van betekenis kunnen spelen, denkt Rioufol. „We zijn nog niet zover in Frankrijk, maar in de Verenigde Staten is de Tea Party precies op deze manier een politieke kracht geworden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden