'SALMONBERRIES'

In AmsterdamDesmet, Utrecht't Hoogt en NijmegenCinemarienburg.

JAN HEIJS

Adlon heeft nu een nieuwe 'ster' gevonden: K. D. Lang, een Canadese popzangeres die in 1990 een Grammy Award won voor onder meer haar duet 'Crying' met Roy Orbison. Ze was verder een fotomodel voor bladen als Vogue en Elle en trad voor Amnesty International op met popsterren als Sting en Bruce Springsteen.

Voor K. D. Lang ontwikkelde Adlon een verhaal over een Eskimo-meisje in Alaska dat eigenlijk geen verleden heeft. Als baby was ze te vondeling gelegd met een bordje waarop de plaatsnaam Kotzebue geschreven stond. Daar werd ze naartoe gebracht en daar groeide ze op. De plaatsnaam werd ook haar eigen naam.

Toenadering

In 'Salmonberries' zoekt Kotzebue toenadering tot de veel oudere Roswitha, beheerder van de plaatselijke bibliotheek. Jaren geleden streek zij neer in deze uithoek van Alaska. Kotz, waarvan door haar androgyne verschijning maar weinigen weten dat ze een vrouw is, werkt in de mijnbouw: twee weken op in een veraf gelegen gebied, twee weken af.

Door haar recalcitrante gedrag wint ze de aandacht van Roswitha en langzaam beginnen de twee de muren om zich heen af te breken. Nogal stroef ontwikkelt Adlon een verhaal waarin blijkt dat Roswitha een Oostduitse is, wier man bij een gezamenlijke vluchtpoging om het leven is gekomen. Dat leidt tot een door Kotz geforceerd bezoek aan het inmiddels van de Muur bevrijde Berlijn, waar Roswitha eindelijk in het reine komt met haar verleden. Tot een lesbische relatie met Kotz is ze daar evenwel niet te vermurwen. De twee keren terug naar Alaska, waar Kotz haar vader leert kennen.

Alles in 'Salmonberries' komt nogal geforceerd over: het verhaal, de karakters en de acteurs die deze moeten uitbeelden. Adlon laat ons ook maar liefst drie keer de door Langgeschreven en gezongen song 'Barefoot' horen om ons van haar zangkwaliteiten te overtuigen. Soms wil het wel eens werken dat een regisseur een film(-verhaal) geheel ophangt aan een door hem of haar bewonderde persoon, zoals Adlon zelf een keer met Sagebrecht kon ervaren. De sleutel tot een geslaagde film is het zeker niet.

'Utz'. De film 'Utz' van George Sluizer beleeft eind februari zijn wereldpremiere op het filmfestival van Berlijn. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bruce Chatwin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden