Salaris directeur Rode Kruis onder dwang naar beneden

null Beeld

De directeur van het Rode Kruis laat noodgedwongen zijn salaris verlagen. Als hij dat niet doet dreigt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) de subsidiekraan dicht te draaien, schrijft de Volkskrant maandag.

Ook andere ontwikkelingsorganisaties snijden volgens de krant in salarissen om subsidie te blijven ontvangen. Zo moet ook de directie van SNV Nederland inleveren. Het bevriezen van het salaris is niet genoeg. SNV werd eerder op de subsidie gekort omdat medewerkers te veel verdienden.

Medewerkers van ontwikkelingsorganisaties mogen niet meer verdienen dan een directeur-generaal bij de rijksoverheid, wat neerkomt op 121 duizend euro. Anders worden ze gekort op hun subsidie.

Die norm is gebaseerd op een 36-urige werkweek. Het Rode Kruis heeft steeds aangevoerd dat het salaris van directeur Cees Breederveld is gebaseerd op een 40-urige werkweek, waardoor hij recht zou hebben op bijna 142 duizend euro. Door allerlei toeslagen zou hij echter meer dan twee ton krijgen.

De Tweede Kamer eiste een paar weken geleden al dat er een salarisplafond komt vanwege de ophef rond de salarissen bij SNV.

De topsalarissen bij SNV en Rode Kruis zijn volgens de Volkskrant omstreden onder ontwikkelingsclubs. Ze zouden een voedingsbodem zijn voor de kritiek op ontwikkelingshulp. Bij organisaties zoals SOS Kinderdorpen, Oxfam Novib en War Child zouden de salarissen van de directie rond een ton liggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden