Salafistische moskeeën verdacht van witwassen

Salafistische organisaties zouden hondderdduizenden euro's witwassen, vermoedt het Openbaar Ministerie (OM). De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) en de politie vielen gisteren op twaalf plekken binnen. Ze doorzochten panden van educatieve stichtingen, liefdadigheidsorganisaties en twee moskeeën: de AlFitrah-moskee in Utrecht en de As-Soennah-moskee in Tilburg. Ook in Den Haag en Nieuwegein waren invallen. Administratie en digitale bestanden zijn in beslag genomen.

Zowel bij de inkomsten als bij de uitgaven van de organisaties zet het OM vraagtekens. De educatieve organisatie krijgt tonnen aan euro's via grote stortingen in eigen land, maar ook via overboekingen uit het buitenland en zogeheten money transfers (in elk geval uit Saudi-Arabië). Van dat geld sturen ze een deel weer door naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne. Het OM wil weten naar welke doelen dit geld precies gaat, en of dat wel overeenkomt met de doelen die de stichtingen zich stellen.

Een van de stichtingen heeft grote sommen ontvangen van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten die door de Amerikanen op een sanctielijst is geplaatst. Vermoedelijk gaat het om de Revival of Islamic Heritage Society in Koeweit. Volgens het Amerikaanse ministerie van financiën ondersteunt deze instelling terreurorganisatie Al-Qaida en aanverwante terreurgroepen. AlFitrah zou van dezelfde Koeweitse financier steun hebben ontvangen.

De hoofdverdachten, een vader en twee zoons, vervullen diverse bestuursfuncties bij meer dan tien stichtingen. Zij zijn niet aangehouden. Daarnaast is er nog een vierde bestuurslid als verdachte aangemerkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden