Salafistische imam populair bij jongeren

Imam Fawaz Jneid predikt in een voormalige feestzaal in de Uitenhagenstraat in Den Haag. Beeld Patrick Post
Imam Fawaz Jneid predikt in een voormalige feestzaal in de Uitenhagenstraat in Den Haag.Beeld Patrick Post

De Haagse salafistische imam Fawaz Jneid (1963) gaat een eigen moskee beginnen. Waar en wanneer weet hij nog niet, maar de aanhang heeft hij al.

Van onze verslaggevers

In de ramadanmaand hield hij in de feestzaal Uitenhage in de Haagse wijk Transvaalkwartier dagelijkse avonddiensten. Hij kon niet meer terecht in zijn As-Soennahmoskee die hem in maart schorste en later ontsloeg.

Zijn alternatieve diensten trokken de afgelopen weken honderden mensen. Volgens Fawaz komen in totaal zo'n achthonderd gelovigen geregeld naar zijn diensten. Ongeveer vijfhonderd moslims hebben hun handtekening gezet onder een steunbetuiging aan de Syrische Libanees. Ondertussen werken ruim dertig vrijwilligers voor hem, onder wie een aantal jongeren met specifieke vaardigheden, zoals ict.

Een aantal van hen zat in de jeugdcommissie Al-Yaqeen van de As-Soennahmoskee aan de Haagse Fruitweg. Behalve deze jongeren nam Fawaz veel oudere moskeebezoekers mee naar zijn eigen diensten. Ook trekt hij een aantal jongeren met een criminele achtergrond aan. Daarover zegt hij dat hij net als in het verleden "veel jongeren van de straat heeft gehaald en op het rechte pad heeft gebracht". Deze jongeren worden volgens hem door niemand begrepen en ze hebben behoefte aan een luisterend oor.

Fawaz richt zich in principe op alle moslims, maar de jeugd vormt een aandachtsgebied vanwege de vele sociaal-maatschappelijk problemen.

Gisteren bij het vrijdagmiddaggebed waren ook zogeheten straatpredikers aanwezig. Dat zijn jonge moslims die geloofsgenoten die volgens hen ontspoord zijn, op het rechte pad proberen te brengen via de islam. Vaak verkondigen ze radicale standpunten. Ook trekken deze predikers het land in om niet-moslims tot het islamitische geloof te bekeren. Een van de jongeren zegt: "We zijn hier gekomen om te kijken hoe Fawaz het doet. Als hij dicht bij onze standpunten staat, kan zijn huis misschien ook ons huis worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden