Salade van Puy-linzen (met zoete aardappel en feta)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Als we het hier een maand lang hebben over bonen, dan mogen linzen natuurlijk niet ontbreken, want die horen ook bij de peulvruchtenclub en hebben als grote voordeel dat je ze niet hoeft te weken. Ze zijn er in allerlei kleuren, van geel-oranje-rood tot groen-grijs-bruin-zwart. De met stip beroemdste én lekkerste linzen hebben een echte naam: Puy-linzen of Le Puy-linzen of Du Puy-linzen. In Frankrijk dragen ze de bijnaam 'le caviar des pauvres' maar we hebben het hier dan ook over de Rolls Royce onder de peulvruchten. Officieel voorzien van een AOP-keurmerk (Appellation d'Origine Protégée) voor erkend streekproduct, vergelijkbaar met onze BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) voor bijvoorbeeld de Opperdoezer Ronde.

Die met stip lekkerste aardappels van Nederland mogen echt alleen maar zo heten, indien geteeld in een rondje rondom de kerk van het plaatsje Opperdoes. Voor Puy-linzen geldt hetzelfde: ze mogen alleen zo heten indien geteeld in het dorpje Le Puy-en-Velay in de Franse Auvergne. Nu zijn er altijd handige jongens die snel slapend rijk hopen te worden en die plakken dan de fantasienaam 'Dupuis-linzen' of 'Franse linzen' op hun zakjes met veel goedkopere neppers.

Niet intrappen hoor, de echte zijn altijd herkenbaar aan dat AOP-logo. Het zijn donkergroene jongens, vrij klein van formaat en ze behouden een wat stevige bite. Inderdaad wat duurder, hoewel euro 4,50 toch ook weer niet astronomisch valt te noemen, maar dan heeft u ook ronduit chefwaardig spul in huis om bijvoorbeeld deze salade mee te maken. Kan zowel warm, lauwwarm als koud (lees: kamertemperatuur) worden gegeten. Voor vier personen een prima maaltijdsalade, eventueel met een broodje erbij, en anders voor zes een zwierig voorgerecht.

Zelf maken?

Nodig voor 4-6 personen:

150 g Puy-linzen

400 g zoete aardappelen

2 kropjes little gem

200 g feta

¿ granaatappel

25 g gepelde pistachenoten (ongezouten)

1 citroen

handje platte peterselie

stukje verse gember (± 5 cm)

2 knoflooktenen

1 laurierblad

1 theel Dijon-mosterd

wat gemalen chilivlokken (molentje)

olijfolie

zout & peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de zoete aardappelen en snij in dobbelstenen. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met fijngehakte gember en knoflook, gemalen chilivlokken en zout en peper. Sprenkel er een ferme scheut olijfolie over. Hussel door elkaar tot alles bedekt is met een dun filmpje olie en rooster in de oven in ± 20 minuten gaar en zacht met hier en daar een geblakerd randje. Schep tussentijds een keer even om.

Was intussen de linzen, doe in een pan met ruim water plus het laurierblaadje en kook in 20 minuten gaar. Klop intussen met een garde een sausje van de rasp en sap van een halve citroen, ± 8 eetl olijfolie, mosterd, fijngehakte peterselie, zout en peper. Giet de linzen af boven een zeef en meng meteen door de saus. Haal de slakropjes uit elkaar en scheur in stukjes, snij de feta in kleine blokjes, maak de granaatappelpitjes los en hak de pistachenoten grof.

Serveren: verdeel de sla over borden. Schep linzen en zoete aardappel erover. Garneer met feta, granaatappelpitjes en pistachenootjes. Sprenkel er nog wat olijfolie en citroensap over, geef een haal met de pepermolen.

Tips

U kunt ook pompoen nemen in plaats van zoete aardappel, koriander in plaats van peterselie, walnoten in plaats van pistachenoten, rucola of eikebladsla in plaats van little gem. Of verzin een eigen variatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden