Recept Oosters

Salade van kikkererwten met citroendressing

null Beeld colourbox RV
Beeld colourbox RV

Verhit een droge koekepan (zonder olie) en rooster hierin de komijnzaadjes een minuutje. Haal ze uit de pan. Pers twee citroenen uit boven een kom en voeg er de sesamolie aan toe. Doe de geroosterde komijnzaadjes, garam masala, bruine suiker, zout en versgemalen zwarte peper erbij. Roer goed zodat de suiker oplost. Proef en voeg eventueel nog wat suiker toe, de verhouding tussen zuur en zoet moet mooi in balans zijn. Zet het kommetje met de dressing apart.

Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af onder de koude kraan. Laat ze uitlekken. Snijd de rode peper in de lengte doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de peper in luciferdunne reepjes. Schil het stukje laoswortel en hak het fijn.

Schil de aardappels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en voeg de stukjes aardappel toe. Kook ze zes minuten. Doe ze over in een vergiet en laat ze uitlekken en afkoelen. Doe de kikkererwten in een grote kom en voeg er de afgekoelde aardappelblokjes, de reepjes rode peper, paprikapoeder, zout, versgemalen peper en laos aan toe. Meng goed.

Spoel de slabladeren af onder de kraan en draai ze droog in een slacentrifuge. Spoel ook de kerstomaatjes af onder de kraan en laat ze uitlekken. Snijd ze doormidden. Schil de rode ui en snijd deze in dunne ringen. Hak de korianderblaadjes en de muntblaadjes fijn. Was de komkommer, halveer deze en trek er met een kaasschaaf in de lengte dunne repen af.

Verdeel de slabladeren over vier borden. Leg daar bovenop de repen komkommer. Verdeel het kikkererwtenmengsel over de borden, leg de uiringen er bovenop en leg de gehalveerde kerstomaatjes ernaast. Schenk de citroendressing over de salade. Strooi er tot slot de blaadjes koriander en munt overheen.

Serveer deze salade met pappadums of met naan (Indiaas brood).

Ingrediënten voor 4 personen

Salade:

1 blik kikkererwten; 2 grote vastkokende aardappelen; 1 krop ijsbergsla; 1 rode ui; 12 kerstomaatjes; 1/2 komkommer; stukje laoswortel (2 cm); 1 rode peper; 1 th. l. paprikapoeder; 1 theelepel zout; 1 th. l. versgemalen zwarte peper; 4 takjes korianderblaadjes; 4 eetl. verse muntblaadjes

Dressing:

Het sap van 2 citroenen; 2 th. l. sesamolie; 1/2 th l garam masala; 1 1/2 th l komijnzaad; 2 eetl. bruine suiker; zout en versgemalen zwarte peper

Lees meer recepten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden