Salade met boontjes, artisjok en champignons

SONJA VAN DE RHOER

Ingrediënten voor 4 personen: 150 gram gedopte tuinboontjes (mag ook diepvries zijn), 100 gram jonge sojabonen (edamame, diepvries), 200 gram kastanjechampignons, 200 gram wortel, 1 blikje artisjokhartjes of -bodems, 2 eetlepels sinaasappelsap (vers geperst), 4 eetlepels olijfolie, 1,5 eetlepel kruidenazijn, 1 flinke theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel fijn geknipte dille, 2 eetlepels fijngehakte walnoten of geroosterde pompoenpitten

Eigenlijk is de artisjok de niet geopende bloem van de plant. Je eet een verse artisjok door de uiteinden van de harde blaadjes één voor één uit te zuigen om uiteindelijk bij het heerlijke hart uit te komen. En dat zou een herinnering aan het liefdesspel zijn. Voor het begin van onze jaartelling hadden de Grieken en de Romeinen deze groente al hoog op hun culinaire verlanglijst staan. Ook de Fransen waren er dol op. Men zegt dat de artisjok door Catharina de Medici is meegenomen naar Frankrijk en vandaar de rest van Europa veroverde. Tot in de 18de eeuw werd het eten van artisjokken als teken van pure rijkdom beschouwd. We vinden dan ook vaak artisjokken terug op de stillevens uit de 16de en 17de eeuw.

De artisjok is ontstaan uit het doorkweken van de kardoen, een distel, die nog steeds in het wild voorkomt. De artisjok vervult een belangrijke functie bij de spijsvertering. Ze stimuleert de lever, heeft een sterk ontgiftende werking en helpt bij het verwerken van eiwitten. Men vermoedt dat het lichaam vet en alcohol beter kan verwerken door het eten van verse artisjokken. Daardoor kan indigestie na een zware maaltijd voorkomen.

Kook de tuinboontjes bijtgaar. Kook de bevroren (niet ontdooien) sojabonen in ruim kokend water in 2-5 minuten tot de peulen heldergroen zijn en de boontjes die erin zitten knapperig en bijtgaar (even controleren en het kookwater bewaren) en spoel ze koud onder stromend water in een zeef om het kookproces te stoppen.

Borstel of wrijf de champignons schoon, snijd ze in plakjes of halveer kleine exemplaren en blancheer ze 1-2 minuten in het kookwater van de sojabonen. Spoel ze koud en laat ze uitlekken.

Rasp de schoon geschrapte wortel in luciferreepjes of op de grove rasp. Laat de artisjok uitlekken en snijd ze in stukjes.

Meng de tuinboontjes, sojabonen, champignons en artisjok in een royale slabak. Maak een dressing van de olie, azijn, sinaasappelsap, kerriepoeder, peper, zout en dille. Meng die door de sla. Garneer de salade met de gehakte walnoten of de geroosterde pompoenpitten.

Serveer deze salade met dunne, warme toastjes of een warm stokbrood.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden