Saint Laurent domineerde de mode van de 20e eeuw

PARIJS (ANP) - ,,Mode is niet per se kunst, maar er is wel een kunstenaar voor nodig om het te maken.'' Deze woorden sprak de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent in 2002, toen hij bekendmaakte na ruim vier decennia met pensioen te gaan.

Samen met Christian Dior, Coco Chanel en Paul Poiret domineerde Saint Laurent het beeld van de mode van de twintigste eeuw.

De modekoning hield niet van de aandacht die gepaard ging met het uitoefenen van het vak. Hij werd in 1936 geboren in Algerije, wat toentertijd nog tot de Franse koloniën behoorde. Naar eigen zeggen was hij als kind verlegen en eenzaam. Al op jonge leeftijd raakte de jongen gefascineerd door kleding. Toen hij in 1953 in Parijs besloot zijn geluk te beproeven, droeg hij al een imposante portfolio met tekeningen en ontwerpen met zich mee.

Vogue

De tiener kreeg voet aan de grond bij het blad Vogue, dat zijn schetsen maar al te graag publiceerde. Tijdens een modewedstrijd het jaar daarna won Saint Laurent drie van de vier categorieën - de vierde prijs ging naar Karl Lagerfeld. Via Vogue kwam Saint Laurent ook in contact met Christian Dior, die hem onder zijn hoede nam. ,,Hij leerde mij de basisbeginselen van het ontwerpen'', vertelde Saint Laurent later.

Toen Dior twee jaar later overleed, nam Saint Laurent de leiding over het modehuis over. In 1960 moest de jonge ontwerper naar Algerije, om als Franse militair te vechten tegen de Algerijnse rebellen die streden voor hun onafhankelijkheid. Hoewel Saint Laurent slechts korte tijd van huis was, kwam hij er bij zijn terugkomst toch achter dat zijn positie alweer was vergeven. Hij zat niet bij de pakken neer en richtte samen met zijn zakenpartner en minnaar Pierre Bergé zijn eigen modehuis op: YSL.

Elegantie

Vanaf dat moment zette hij een overduidelijk stempel op de mode. Zijn lijnen onderscheidden zich vooral door de felle kleuren, elegantie en durf. Volgens velen bevrijdde hij de mode, door korte metten te maken met de bestaande conventies. ,,De mooiste kleren die een vrouw kan dragen zijn de armen van de man van wie ze houdt'', stelde de ontwerper ooit.

,,Maar voor degene die dat geluk niet heeft gevonden, ben ik er.'' Saint Laurent oogstte grote furore met onder meer de trapezejurk, de smoking voor vrouwen, het safari-jasje, de doorzichtige blouse, het broekpak en de pantalon. Eén van de bekendste dragers van mode van Saint Laurent was de Franse actrice Catherine Deneuve.

Drank en drugs

Het succes vrat echter aan mentaal aan de chronisch nerveuze ontwerper. Regelmatig streed hij tegen depressies en overdadig gebruik van drank en drugs. Meerdere malen werd de ontwerper behandeld in een psychiatrische kliniek. In 2001 ontving Saint Laurent de hoogste Franse onderscheiding voor burgers en werd hij Commandant van het Legioen van Eer.

In 1999 splitsten Saint Laurent en Bergé het bedrijf. De tak die dure confectie en parfums produceerde, werd verkocht aan het Italiaanse bedrijf Gucci. Bergé en Saint Laurent behielden zelf de haute-couture-afdeling. In 2002 kondigde de ontwerper zijn pensioen aan en trok hij zich terug uit de openbaarheid. De laatste zes jaar van zijn leven woonde hij vooral in Marrakesh, Marokko. Hij had zijn moment in de historie gehad, erkende Saint Laurent zelf al bij zijn pensionering. ,,Ik ben zo naïef om te geloven dat mijn ontwerpen de tand des tijds kunnen doorstaan. Zij zullen zeker hun plaats in de huidige wereld behouden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden