Said Hassan Nasrallah

Said Hassan Nasrallah was pas vijftien toen hij zich in 1975 aansloot bij de Libanese Amal-militie. Niet voor lang, want hij vertrok naar Irak voor een theologische studie aan sji'itische universiteit in Najaf. Een opleiding die zijn visie op de wereld bepaalde, en bij zijn terugkeer garant stond voor zijn opmars binnen de Partij van God, Hezbollah.

Hij kreeg het commando over Hezbollah in de Bekaavallei, en later in Beiroet. Tijdens de burgeroorlog voerde hij strijd met zijn voormalige makkers van de Amal.

Na een korte periode in de Iraanse heilige stad Qom werd hij gekozen in het leiderschap van Hezbollah. En toen Hezbollah-leider sjeik Abas Moesawi in 1992 omkwam doordat zijn helikopter door Israëliërs uit de lucht werd geschoten, was de 32-jarige Nasrallah de aangewezen man om hem op te volgen.

Inmiddels is hij al voor de tweede keer herkozen. Om een derde termijn van drie jaar mogelijk te maken, moesten de statuten van Hezbollah worden aangepast.

Onder Nasrallahs leiding is Hezbollah veranderd in een professionele guerrilla-organisatie, en is tegelijkertijd de politieke invloed ervan toegenomen. De politisering leverde ook tegenstanders op: in juli 1997 vormden een groepje aanhangers van de harde lijn, onder leiding van voormalige Hezbollah-leider sjeik Toefaili, een radicale afsplitsing. De groep werd een half jaar later door het Libanese leger opgerold.

Nasrallah werd in die tijd ook door persoonlijke tegenslag getroffen: in september 1997 kwam zijn zoon Hadj om bij een treffen met het Israëlische leger in zuid-Libanon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden