Sahar te verwesterd om terug te sturen naar Afghanistan

Beeld ANP

Het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar en haar familie krijgen een verblijfsvergunning. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) heeft daartoe besloten naar aanleiding van nieuwe informatie, zo bleek vrijdag.

De gymnasiaste, die in Leeuwarden naar school gaat, zou te verwesterd zijn om in Afghanistan te kunnen wennen. Leers wilde haar aanvankelijk uitzetten en wees erop, dat er wel vierhonderd van deze meisjes zijn.

Maar onder bepaalde omstandigheden kan van meisjes met een verwesterde levensstijl niet worden gevraagd terug te keren naar hun land van herkomst Afghanistan, heet het nu. ,,Het gaat om die meisjes die individueel aannemelijk maken dat door een samenstel van factoren, bij terugkeer naar Afghanistan een onevenredige psychosociale druk ontstaat'', zo liet hij de Kamer vrijdag weten.

Bepalend zijn hierbij onder meer de leeftijd van het meisje in relatie tot de duur van het verblijf in Nederland: minsten tien jaar oud en acht jaar in Nederland. Medische omstandigheden en de samenstelling van het gezin kunnen ook meetellen. Dit moet telkens weer individueel worden vastgesteld.

Sahar werd er stil van
Sahar ,,viel vrijdag helemaal stil'' toen ze hoorde dat ze in Nederland mag blijven. Dat stelde haar advocaat Paul Stieger vrijdag in een reactie op het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel).
De bewindsman maakte bekend dat Sahar en haar familie een verblijfsvergunning krijgen. ,,Ook haar moeder, die ik een paar keer heb gesproken, is heel gelukkig'', vertelt Stieger. ,,De hele familie kan nog niet geloven dat het na al die jaren van onzekerheid eindelijk voorbij is.''


Besluit Sahar valt goed in Kamer
Het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) over verwesterde meisjes uit Afghanistan, valt goed in de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en CDA stemmen in met de voornemens van Leers.

De VVD zegt dat nu snel de afspraken uit het regeerakkoord uitgevoerd moeten worden om asielprocedures korter en eenvoudiger te maken. Dan kunnen zaken als die van Sahar en haar familie, die al jaren procedures voerden, voorkomen worden. CDA-Kamerlid Raymond Knops vindt dat zijn partijgenoot Leers een redelijk verhaal heeft. Hij noemt de uitgangspunten van Leers ,,heel gebalanceerd'' omdat een zorgvuldige toetsing is ingebouwd.

Oppositiepartijen vroegen al langer om bij een besluit over een verblijfsvergunning rekening te houden met de westerse leefstijl van meisjes als Sahar. Partijen als SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA zijn blij met het besluit dat Sahar en haar familie mogen blijven.
De PvdA werkt aan een initiatiefwet om kinderen van asielzoekers die zijn geworteld in Nederland na acht jaar hier te laten blijven. Dan gaat het niet alleen om kinderen uit Afghanistan en gelden strenge voorwaarden. Van PvdA'er Hans Spekman mag het rekken van procedures nooit beloond worden.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma riep minister Leers eerder dit jaar op in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch dat Sahar en haar familie voorlopig mochten blijven. De minister deed dat ook, maar vroeg vorige week om uitstel bij de Raad van State omdat hij wilde wachten op een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over schoolgaande meisjes in Afghanistan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden