Saddam: raketten vernietigen

AMSTERDAM - De Iraakse leider Saddam Hoessein heeft gezegd dat hij in principe bereid is zijn Al Samoud 2 raketten te vernietigen. De VN-wapeninspecteurs hadden hem opgedragen dit vóór zaterdag te doen. In een brief aan Hans Blix, baas van de wapeninspecteurs, gaat hij hiermee nu akkoord.

In een eerste reactie liet de Amerikaanse president Bush gisteravond laat weten dat hij niet onder de indruk was. ,,Want die raketten zijn slechts het topje van de ijsberg.'' Het was ook niet geheel duidelijk of Hoessein zonder meer akkoord gaat of nog voorwaarden gaat stellen.

De Russische president Poetin zal met president Bush werken aan een politieke oplossing voor Irak, die 'acceptabel' is voor de internationale gemeenschap. Dat spraken ze gisteren af tijdens een telefoongesprek.

De twee leiders maakten voorts de afspraak om het 'werk binnen de VN-Veiligheidsraad' over Irak te intensiveren, zo maakte het Kremlin gisteren bekend.

Het telefoontje is onderdeel van een forse campagne van de Verenigde Staten om de verschillende leden van de Veiligheidsraad over te halen een tweede VN-resolutie te steunen die de weg voor oorlog tegen Irak vrij zou maken.

Natuurlijk is niet gezegd dat Rusland de resolutie van de VS, Groot-Brittannië (en Spanje) zal steunen, maar de verklaring van het Kremlin klinkt wel heel anders dan het 'onacceptabel' dat woensdag nog uit Moskou kwam aangaande de tweede resolutie.

De Raad begon gisteren overleg over de ontwerp-resolutie, en besprak ook een Frans-Duits-Russisch voorstel om voorlopig af te zien van oorlog en de inspecties zeker tot 1 juli voort te zetten.

VN-waarnemers in New York melden dat de steun onder de vijftien leden van de Raad inderdaad groeit. Mexico had al laten doorschemeren niet afkeurend te staan tegenover het ontwerp van de VS, en gisteren kwam Pakistan daar bij. Om de resolutie aangenomen te krijgen zijn negen van de vijtien stemmen nodig, waaronder die van de vijf permanente leden (waarbij een onthouding als een stem vóór wordt aangemerkt).

Naast de permanente leden Amerika en Groot-Brittannië hebben de niet-permanente leden Spanje en Bulgarije 'ja' gezegd. De permanente leden Rusland, Frankrijk en China staan nog op 'nee', maar de Russen zouden kunnen schuiven, China zou zich kunnen onthouden en Frankrijk zou een probleem kunnen krijgen als het als enige zijn veto zou moeten gebruiken.

Temeer daar nu ook, niet zozeer het volk, maar de politieke achterban van de Franse president Jacques Chirac gaat morren. Zoals daar zijn oud-minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, voorzitter van Chiracs eigen partij UMP, Alain Juppé, fractieleider Jacques Barrot en voorzitter van de commissie-buitenland van het parlement, Edouard Balladur. UMP-parlementslid Claude Goasguen zei in Le Monde dat ,,we niet zover moeten gaan dat we in conflict komen met westerse democratieën. We gaan niet breken met de VN en Europa, alleen om een tiran te redden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden