Sabotage op akkerland in windmolengebied

Op akkerlanden in en om het Groningse Meeden zijn de afgelopen dagen met cement gevulde conservenblikken gevonden, waarin dikke ijzeren pinnen waren gestoken. De obstakels lagen verspreid op land van boeren die deelnemen in het windpark dat in het gebied tussen Veendam en Winschoten moet komen.

Het gaat om enkele tientallen obstakels, die forse schade kunnen veroorzaken aan landbouwmachines. Vorig jaar werden er in de Drentse Veenkoloniën, waar ook windplannen zijn, dikke, stalen kettingen in maïsvelden van boeren opgehangen. Een hakselmachine van een loonwerkbedrijf liep toen forse schade op.

De vondst in Meeden leidde tot een schermutseling tussen een van de boeren en Jan Hendriks van Storm Meeden, een actiegroep die tegen de plannen ageert. Hendriks was tot voor kort woordvoerder van die actiegroep. Hij zegt dat hij op weg naar huis werd klemgereden door een boer. "Ik dacht, die wil met me praten en ik ga nooit een gesprek uit de weg, dus ik draaide het raampje naar beneden. Die man gooide zo'n obstakel in mijn auto. Ik heb een flinke schram op mijn buik en het stuur raakte beschadigd."

Volgens Hendriks beschuldigde de boer Storm Meeden van de sabotage-actie. Hij ontkent elke betrokkenheid. "Wij hebben altijd geweldloos actiegevoerd en keuren dit zeer af. Maar er zijn mensen die niets meer te verliezen hebben. Hun huis is minder waard geworden door de windplannen. Zij kunnen hier niet meer weg."

Hendriks heeft tegen de boer die hem belaagde, aangifte gedaan van poging tot doodslag. Een landbouwer kondigde via RTV Noord aan dat het 'nu oorlog' is tussen de actievoerders en de boeren. Hendriks voelt zich niet meer veilig in het gebied. "Ik kom met mijn kop boven het maaiveld uit. Ze zien mij als de boodschapper." Storm Meeden kan beter worden opgeheven. "Ons doel was om de problemen op de kaart te krijgen. Dat is gelukt. Wij zijn over de houdbaarheidsdatum heen. Met deze sabotageacties willen we niks te maken hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden