'Sabir K. mag niet naar Guantanamo'

Minister Ivo Opstelten. Beeld ANP
Minister Ivo Opstelten.Beeld ANP

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet als hij de uitlevering van de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. toestaat, bij de Amerikanen afdwingen dat de verdachte niet wordt overgeplaatst naar Guantanamo Bay. Dat schrijft advocaat André Seebregts vandaag in een brief aan de verantwoordelijk bewindsman.

'De Verenigde Staten kunnen Sabir K. vastzetten op Guantanamo Bay en laten berechten door een militaire commissie. Dat is het gevolg van nieuwe wetgeving, die eind vorig jaar in de VS is aangenomen', aldus Seebregts. Een Amerikaanse deskundige op dat gebied liet de raadsman weten dat een overplaatsing naar die gevangenis tot de mogelijkheden behoort, maar dat de kans daarop zolang president Barack Obama aan de macht is, wel uiterst klein is. Seebregts wil dat de minister dat risico echter volledig uitsluit.

De VS willen K. vervolgen voor het beramen van aanslagen op militairen in Afghanistan. Dat zou hij in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda hebben gedaan. K. zit vast in Nederland in afwachting van zijn uitlevering aan de VS. Daarvoor moet Opstelten groen licht geven, nadat eerder de rechtbank en de Hoge Raad daartegen geen bezwaren hadden gezien.

Mitt Romney
Seebregts zette vandaag in de brief uiteen waarom een uitlevering volgens hem moet worden geweigerd. De advocaat zegt dat de kans dat K. naar de omstreden militaire gevangenis Guantanamo Bay op Cuba moet, groeit als Mitt Romney de presidentsverkiezingen later dit jaar wint. 'Hij heeft in 2007 laten weten van mening te zijn dat de hoeveelheid gedetineerden op Guantanamo Bay verdubbeld diende te worden.'

Volgens Seebregts heeft K., mocht hij voor een militaire commissie moeten verschijnen, beduidend minder rechten dan wanneer hij door een reguliere rechtbank wordt berecht. 'Mede doordat de Amerikaanse grondwet daarbij buiten werking wordt gesteld. Ook kan hij voor onbepaalde tijd en zonder proces worden vastgehouden en mag hij geen getuigen horen met betrekking tot het bewijs.'

Het detentiecentrum voor terreurverdachten op de marinebasis Guantanamo Bay bestaat inmiddels 10 jaar. Het kamp is onder meer omstreden omdat veel verdachten vastzitten zonder aanklacht. Obama beloofde toen hij aantrad als president in 2009 dat hij de gevangenis binnen een jaar zou sluiten. Door felle politieke tegenstand is dit nog niet gelukt.

Younis de Nederlander
De Amerikanen noemen K ook wel Younis de Nederlander. Hij zou tussen 2004 en 2010 hebben samengespannen om Amerikaanse militairen in Afghanisatn te doden. De Verenigde Staten verdenken Sabir K. ook nog van het leveren van wapens en strijders voor al-Qaeda. Verder wordt hij beschuldigd van wapenbezit bedoeld om aanslagen op Amerikaanse militairen te plegen.

K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar uitgezet naar Nederland. Een arrestatieteam sloeg hem op Schiphol direct in de boeien. Hij zit nu vast op de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden