InterviewSabine Wendel

Sabine Wendel: Ik had last van straatvrees en raakte overspannen

Beeld Maartje Geels

Op 16 september 1999 stapten acht mensen een bouwkeet in Almere binnen. Voor tv-programma ‘Big Brother’, dat een monsterhit zou blijken, werden zij 106 dagen geïsoleerd van de buitenwereld, onafgebroken gevolgd door camera’s. “Niets of niemand had ons kunnen voorbereiden op de storm waarin we terecht kwamen”, vertelt oud-bewoner Sabine Wendel, twintig jaar later.

Kippenvel had ze. De Tilburgse Sabine Wendel (45) zat in de lente van 1999 samen met haar huisgenoot voor de televisie toen een oproep voor ‘Big Brother’ in beeld floepte. ‘Acht onbekenden’, herinnert ze zich de stem van Rolf Wouters. ‘Dag en nacht gefilmd door 24 camera’s. Honderd dagen geen contact met de buitenwereld.’

“Wauw, dachten we, dit is gaaf.” Op een terras in Amsterdam, waar Wendel nu woont en werkt als makelaar, legt ze uit waarom ze zich besloot op te geven voor de reality­serie. “Het was net uit met mijn vriendje, ik had serieus liefdesverdriet en was van plan een jaar naar het buitenland te gaan. ‘Big Brother’ leek me een avontuurlijk alternatief. Ik wilde mijn situatie ontvluchten, mezelf terugvinden.”

Terwijl Wendel zich met onder meer oud-militair Bart, sportmasseur Ruud en bakkersvrouw Mona verveelde in die besloten bouwkeet in Almere, groeide ‘Big Brother’ uit tot een ongekende hype. In de kroeg, bij de koffieautomaat en op het net opkomende internet: iedereen had het over de livesoap. Met gemiddeld 1,2 miljoen mensen die op de bank ploften, was Big Brother een kijkcijferkanon.

“Niets of niemand had ons kunnen voorbereiden op de storm waarin wij als bewoners terechtkwamen,” aldus Wendel. Plotseling waren zij en haar huisgenoten de bekendste inwoners van Nederland. “Ik kon niet meer over straat, werd overal belaagd. Iedereen wilde wat van me. Pas een jaar na afloop van het programma werd het iets rustiger.”

In een interview uit 2008 noemde de uiteindelijke winnaar Bart ‘Big Brother’ een meedogenloos monster dat zijn leven verwoestte. Ook Ruud had het jarenlang mentaal zwaar. Wat voor impact van die roem op u?

“Big Brother heeft me getekend, ons allemaal eigenlijk. Toen ik na die ene uitzending met Bart (met hem deelde Sabine het bed, wat leidde tot de eerste realityvrijpartij op tv, discreet onder de dekens, red.) het huis uit werd gestemd, kreeg ik bakken met bagger over me uitgestort. Bart was cool, ik een matras. Van alles kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd, zelfs klappen.”

“Al die negativiteit heeft me destijds erg geraakt. Ik verloor mezelf, werd onzeker, ging geloven in dat beeld. Daardoor wantrouwde ik ook de overweldigende positieve reacties. Ik had last van straatvrees en raakte overspannen.”

“De nazorg had beter gemoeten, vind ik. Ik ben van plan me beschikbaar te stellen als ervaringsdeskundige, om te dienen als klankbord voor mensen die net als wij plots beroemd worden. Iemand die echt begreep wat ik doormaakte, die heb ik in 1999 echt gemist.”

Wat heeft het programma u gebracht?

“Big Brother heeft me kansen en klussen opgeleverd, tot in het buitenland aan toe. Ik had het nooit willen missen, heb veel geleerd over mezelf. Maar het was ook heftig. Nu pas praten mijn oud-huisgenoten en ik over wat ons toen is overkomen, na twintig jaar ligt het ver genoeg achter ons om er bewust op terug te kijken.”

Gaan jullie het jubileum vieren?

“We geven geen feestje, maar we zien elkaar af en toe in verschillende samenstellingen.”

Lees ook:
Big Brother was de lont in het kruidvat

Hij wist dat het een sterk idee was. Maar dat ‘Big Brother’ zo’n revolutie teweeg zou brengen, had Paul Römer niet kunnen vermoeden, toen hij het programma samen met onder andere John de Mol bedacht.

Onethisch, saai en plat: ‘Big Brother’ was tot mislukking gedoemd
Met de komst van Big Brother in 1999 voorspelden pers en psychologen het einde der beschaving. Het programma, over gewone mensen die helemaal niks bijzonders deden, geldt nu als de moeder van de reality-tv.

Tatjana Almuli viel 56 kilo af op tv, maar had bijna alles na afloop weer terug

In het RTL4-programma ‘Obese’ voeren mensen met ernstig overgewicht een strijd tegen de kilo’s. Het zijn vaak succesverhalen, maar helpt het programma de deelnemers ook op lange termijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden