'Saba houdt heel veel van haar'

Zaterdag viert koningin Beatrix haar zilveren jubileum. Trouw belicht verschillende momenten in haar leven. Vandaag: Dave Levenstone, chef de protocol van het Antilliaanse eiland Saba.

,,De eerste keer dat de majesteit zou komen ging het niet door. De orkaan Lenny raasde over ons eiland. De koningin op The Unspoiled Queen, zoals ons eiland wordt genoemd. Dat is feest! We waren erg down door het afzeggen. Huizen weggevaagd, het oerbos op de berg Mount Scenery, beschadigd, stukken van de haven weggeslagen en ook geen koningin om ons een hart onder de riem te steken. Ik had als chef protocol al een nieuwe luxe-auto gekocht om haar rond te rijden.

Het uitstel van haar officiële bezoek, bedachten we later, was ook weer een voordeel. In 2001 zou Beatrix op onze luchthaven Juancho Irausquin aankomen. Zoals iedereen: recht op de berg af in een Havilland Twin Otter, het enige vliegtuigje dat geschikt is voor onze kortste landingsbaan ter wereld. Daar kon ze de eerste steen leggen voor een Airport-building, een schaduwplek om te wachten op het vliegtuigje. Alle 1500 Sabanen wisten dat ze kwam.

Het hele eiland was opgeverfd en netjes. Overal kreeg de koningin wat te drinken. Bij het plaatsje St Johns zongen kinderen haar toe: Lieve Koningin... Ze is een soort god voor ons. We houden heel veel van haar.

De ouden-van-dagen bedankten haar voor de nieuwe ijskast. Alle Sabanen hebben een Oranjehart. Daarom was het ook zo hartverwarmend dat ze na de orkaan Lenny in 1999 toch nog kwam voor een bliksembezoek. Diana Medero was haar restaurant kwijt. Alleen de muren stonden nog overeind. De koningin heeft haar een zoen gegeven en getroost. In 2001 heeft ze speciaal naar haar gevraagd. De lunch in hotel Queens Garden was onvergetelijk. In Nederland kom je nooit zo dicht bij de koningin.

Nadat ze zich had opgefrist, is de koningin nog geweest naar de beschermde natuur van onze berg en onze onderwaterwereld. Een flank van onze vulkaan heet Old Booby Hill. Daar hebben we haar naar het sportveld gereden. Er werd gehonkbald. Daarna is ze weer gegaan, maar ze komt terug! Volgend jaar al, denken we.

Dit jaar wordt weer groot Koninginnedag gevierd. In The Bottom, onze hoofdplaats op de bodem van de dode vulkaan, gaan we de dag ervoor 's avonds eerst naar de kerk. Daarna een groot borreltje van een uur of twee. Op de dag zelf is het spelletjes doen. Zaklopen en natuurlijk ook het spel: zet de kroon op de koningin. Daarvoor zijn veel Sabanen heel vroeg opgestaan om op tv de koninginnedag in Nederland te zien. Wij houden echt heel veel van de koningin.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden