Saamhorigheid en solidariteit gaan nog steeds hand in hand

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

'Blijf positief' - dat is de boodschap die de jonge videoblogger Enzo Knol uitdraagt op zijn jonge publiek. Hoe rot hun leven ook is - pesten, ouders in scheiding - Enzo houdt hen voor dat ze er sterker uitkomen. Veel maatschappelijker maar net zo opbouwend is Typhoon, de andere jonge kunstenaar die zaterdag werd geïnterviewd in de kerstbijlage. De rapper droeg een prachtig nummer op aan de slachtoffers van de MH17. Hij mist in de samenleving die saamhorigheid die hij op dat moment wel voelde. Deze zanger, die fel stelling neemt tegen racisme, heeft net als Knol een grote schare fans.

Wie alleen afgaat op de hypes op sociale media, kan makkelijk een andere indruk krijgen. Over vrouwen die meedoen aan 'Boer zoekt Vrouw' wordt zoveel gal gespuwd dat zij begeleiding krijgen van het team van Yvon Jaspers. Een groepje topvoetballers met een kleurtje maakte een selfie en kreeg de ergste racistische commentaren naar het hoofd geslingerd. De actie van supermarkt Jumbo voor de Voedselbank werd neergesabeld: René Froger en andere artiesten kregen er een onkostenvergoeding voor, en dan weten de internetters genoeg. Dat deugt niet. De moraal is van een verpletterende negativiteit. De enige troost voor de mensen die onder schot worden genomen, is dat het maar kort duurt. Morgen is er weer iemand anders die moet worden afgebrand.

Toch lijken Knol, Typhoon, maar ook René Froger de tijdgeest beter aan te voelen. In een interview over zijn 4 mei-lezing zei Jan Terlouw, oud-leider van D66, dit voorjaar dat in de trits vrijheid, gelijkheid, broederschap, de laatste momenteel is onderbedeeld. Vrijheid zonder onderlinge solidariteit noemde hij valse vrijheid.

Op samenhang, op gemeenschap wordt in het beleid al meer accent gelegd. De goede boodschap is ook, dat daar in de praktijk al volop aan wordt gewerkt, in oude en in nieuwe vormen. Het traditionele vrijwilligerswerk blijft een constante factor in de zorg voor hulpbehoevenden. Overal richten burgers coöperaties op voor burenhulp, woonvormen voor ouderen, ze bouwen websites waar vraag en aanbod in een anoniemere samenleving elkaar kunnen vinden. Jumbo zet zich in voor mensen die hun kerstdiner van de Voedselbank krijgen. De opbrengst van het populaire 'Serious Request' gaat dit jaar naar vrouwen buiten Nederland die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Saamhorigheid en solidariteit - ook met het buitenland - gaan hand in hand. Want vrijheid zonder broederschap, dat is weinig waard.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden