Saakasjvili wint raadsverkiezing

Van onze redactie buitenland

amsterdam – De verloren oorlog tegen Rusland heeft de Georgische president Michail Saakasjvili niet al zijn krediet gekost bij de bevolking. In de zondag gehouden verkiezingen voor de gemeenteraden had zijn partij gisteravond, met ruim de helft van de stemmen geteld, 62,8 procent van de stemmen.

Ook het burgemeesterschap van de hoofdstad Tbilisi, waar een kwart van de inwoners van het land woont, bleef in handen van de regeringspartij. Daar waren gisteren alle stemmen geteld.

Hoewel dat voor lokale verkiezingen niet gebruikelijk is, had de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waarnemers gestuurd. Die rapporteerden dat Georgië in vergelijking met vorige verkiezingen vooruitgang boekt, hoewel er nog steeds problemen waren. In sommige stembureaus werd gezien hoe extra biljetten in de stembussen werden gedaan. Er waren onregelmatigheden tijdens het tellen. En voorafgaand aan de verkiezingen waren de media vaak erg partijdig.

Maar dat gold niet voor de staatsmedia, aldus de waarnemers. „Ik zou willen waarschuwen voor het in twijfel trekken van de hele verkiezingsprocedure op basis van deze tekortkomingen”, zei een OVSE-vertegenwoordiger.

Na de vijfdaagse oorlog met Rusland in 2008, over de opstandige gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië, was de kritiek op Saakasjvili groot. In demonstraties werd om zijn aftreden geroepen. Enkele oppositiepartijen pleitten voor toenadering tot Rusland. Maar die lijn lijkt niet populair in Georgië. Een van de oppositieleiders, ex-premier Zurab Nogaideli, werd onlangs ontvangen door de Russische premier Vladimir Poetin. Het leverde hem tussen de 7 en 8 procent van de stemmen op.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen suggereert dat de opvolger van Saakasjvili, die in 2013 moet aftreden, opnieuw uit zijn partij zal komen. De met 52 procent van de stemmen herkozen burgemeester van Tbilisi Gigi Ugulava, lijkt een voor de hand liggende kandidaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden