Saai is hip, in boomhut of safaritent

De trend van luxe kamperen is lifestyle geworden. 'Liever in mooie tent in de buitenlucht dan in een duur hotel.'

Er mag dan een dipje zitten in het vroege voorjaar, de zon heeft onze zinnen geprikkeld, we willen naar buiten. Kamperen. Tot rust komen in de natuur, iets beleven, nieuwe energie opdoen. En de banden met familie of vrienden versterken. Maar het moet wel comfortabel zijn. De trend van luxe kamperen is inmiddels lifestyle geworden, zegt reistrendwatcher Tessa aan de Stegge. "We kiezen liever voor een luxe tent in de buitenlucht dan een duur hotel."

De bungalowtent heeft daarbij zijn langste tijd gehad, voorspelt directeur Niels Jansen van Eurocamp, dat volledig ingerichte tenten en stacaravans verhuurt, compleet met schoonmaak achteraf. De safaritent, met behalve echte bedden ook een veranda, biedt meer beleving.

Aan de Stegge ziet de combinatie van luxe en eenvoud als een gevolg van de crisis. "We letten beter op onze bestedingen, zijn zuiniger en kiezen bewuster. Ik noem dat het nieuwe calvinisme. Tegelijk willen we af van de keuzestress die we in ons dagelijks leven ervaren. Saai is het nieuwe hip, schreef het maandblad Flow al. Waardering van het kleine, samen dingen doen, de mobiele telefoon uit, de digitale detox."

Kamperen past in de trend van vaker weg en kortere vakanties, die Aan de Stegge aan de vooravond van de Vakantiebeurs in januari al signaleerde. Het maakt combinaties mogelijk: twee dagen in een boomhut en de rest van de week in een safaritent of het betere boerenbed. "Dat is twee keer beleving."

Volgens Aan de Stegge raken stadscampings in trek, ook voor mensen uit de buurt, net als kamperen in andermans tuin. "En in Amerika zijn campings populair waar volwassenen weer kind kunnen zijn."

Retro is in Nederland nog een kleine stroming, die bijvoorbeeld tot uiting komt in tot camper omgebouwde Volkswagenbusjes. "Het is een trendje", zegt secretaris Hans ouwers van de Kampeer & Caravan Industrie (KCI). "De sky is the limit bij de campers, met jaarlijks eindelijk weer een forse stijging in de verkoop." Nederland telt nu 80.000 campers, tegen 480.000 caravans, die beide vooral door senioren worden gebruikt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden