Saai Gouden Kalveren Gala wil vooral niet te wit zijn

Herman van der Zandt was weer leuk en ontspannen bij het Gouden Kalveren Gala (VPRO) vrijdag en co-presentator Eva Cleven (29) was een fris gezicht, maar zo'n avond is niet meer geschikt voor televisie natuurlijk. Hoe saai, anderhalf uur lang bekende gezichten aanstaren en dankwoorden aanhoren.

Die speeches kunnen kennelijk niet leuker, want voorbereiden mag niet hè, dan lijkt het alsof je al rekende op dat Kalf.

Misschien is het beter als filmpjes van de hoogtepunten van zo'n gala gewoon meteen op YouTube komen en lekker gedeeld worden op sociale media. Dan hoeft er ook geen anderhalf uur gevuld te worden. Voor wie gebeurt dat eigenlijk? Een 'gedeelde ervaring' is het niet meer, het Galaverslag haalde maar 212.000 kijkers.

Ook een beetje pijnlijk was de dik aangezette intentie om geen 'Witte Oscars' te lijken. Waldemar Torenstra tegen zijn 'Vechtershart'-tegenspeelster Imanuelle Grives: "Dit is voor mij het ideale moment om iets over diversiteit te zeggen." Zij: "Waarom?" Hij: "Jij bent zwart." Zij: "Okeeeee." Hij praatte verder over Due Penotti, zij benadrukte het belang van "niet lullen maar poetsen". Geef getinte en witte mensen gewoon allen vanzelfsprekende hoofdrollen in het geheel.

Zo mocht de Marokkaans-Nederlandse hoofdrolspeler Ayoub Elasri (18) uit de film 'Prins' de winnaar van het Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol noemen. "Marcel Hensema, voor 'Knielen op bed en violen' ", declameerde hij stuntelig. De reeks acteursprijzen werd niet afgesloten door die van Beste Acteur maar van Beste Actrice, dat was wel weer leuk.

Maar het geheel is wat tv niet meer moet zijn, leerde ik indirect uit de driedelige kroniek van tv-kenner Bert van der Veer: '65 jaar tv: Tijd voor pensioen?'. Zaterdag was het laatste deel van de serie waarin hij de geschiedenis en toekomst van het medium onderzocht, want gisteren precies 65 jaar geleden kwam de allereerste officiële uitzending op tv. Toen hingen mensen als vanzelf aan de buis, nu zappen mensen zo weg en willen tv-makers gretig weten waardoor. Kijkcijferexpert René van Dammen: "Programma's moeten passie en energie uitstralen, en mensen het gevoel geven dat ze erbij betrokken zijn."

Oei, dat deed het Gala allemaal niet. En Bert van der Veers kroniek evenmin. Hij mompelde zijn intro's en voice-overs en sprong van de hak op de tak met te korte fragmentjes. Als je al passie voelde, zoals voor een fragmentje Ome Willem of de Pin-Up Club (haha), was die zo weer weg. En energiek? De presentator liep steeds weg of zat onderuitgezakt op een stoel. Behalve toen hij met gekruiste armen Alexander Klöpping aanhoorde: "Spotify helpt me leuke muziek kiezen, YouTube zoekt filmpjes naar mijn smaak. Maar tv stort at random een bak met shit over je uit."

Van der Veer voelde zich persoonlijk beledigd en vergat programma's te noemen die al veel interactieve extra's op internet en app brengen. Zijn liefde voor tv is nostalgisch en blind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden