Saad Hariri's eigen 'magical mystery tour'

In Parijs gaf Saad Hariri (links) geen duidelijkheid over zijn plotselinge vertrek uit Beiroet. Beeld Getty Images

Het mysterie rondom de Libanese premier (die zichzelf  'ex-premier' noem) Saad Hariri wordt almaar groter. De Libanese (ex-)premier hopt van Riyadh naar Parijs en Cairo en is inmiddels weer in Libanon aangekomen. Waarom?

Saad Hariri was sinds zijn aftreden op 4 november niet meer in Libanon geweest, via Egypte belandde hij uiteindelijk toch in zijn thuisland. Waarom ging hij niet meteen naar Libanon om aan alle onduidelijkheid een einde te maken? En waarom Egypte?

Hariri zegt dat hij naar Cairo ging om met de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi te praten over 'de toekomst van de Libanese situatie en zijn relaties met de omliggende Arabische regio'. Maar de Egyptenaren hebben tot op heden weinig interesse getoond in Libanese aangelegenheden.

Toen Hariri zaterdag in Frankrijk arriveerde, was er hoop op meer duidelijkheid. Tevergeefs. "Zoals jullie weten , ben ik afgetreden en zullen we deze kwestie daar bespreken", vertelde hij aan journalisten. Met 'daar' bedoelde hij Libanon, waar hij vandaag is aangekomen. Met zijn vreemde gedrag zijn de wilde theorieën over zijn mysterieuze verblijf in Saudi-Arabië de wereld nog lang niet uit.

Niemand zegt wat

De Franse gastheren houden ook de lippen stijf op elkaar. Regeringsfunctionarissen willen niets loslaten over de omstandigheden rondom Hariri's verblijf en aankomst, ook niet anoniem. Of Hariri zelf in de komende weken vrijuit zal kunnen spreken, is de vraag. Zijn familie verblijft nog in Saudi-Arabië en zijn zakenimperium bevindt zich grotendeels op Saudisch grondgebied.

Mogelijk houdt de situatie rondom Hariri verband met de ontwikkelingen binnen Saudi-Arabië. Kroonprins Mohammed bin Salman trekt in korte tijd veel macht naar zich toe binnen het koninkrijk en voert grotendeels het buitenlandse beleid aan.

Hij zoekt de confrontatie met Iran en schuwt daarbij weinig middelen. Landen die zich solidair verklaren met Iran of het sjiitische Hezbollah of die neutraal blijven, kunnen rekenen op Saudische strafmaatregelen, zoals Libanon en eerder Qatar.

Nieuwe vrienden

Opmerkelijk genoeg levert Bin Salmans harde koers ook nieuwe vriendschappen op. De Saudiërs hebben banden aangeknoopt met Israël. Dat land is, net als Saudi-Arabië, bezorgd om de invloed van Iran en Hezbollah in de regio.

In Syrië rukken het Syrische leger, Hezbollah en Iran samen op tegen de jihadisten van Al-Qaida en Islamitische Staat, en daarbij doen ze veel vechtervaring op. De jihadisten fungeren voor Israël nu nog als een soort buffer tegen de Iraanse coalitie, maar als zij verslagen zijn komt Israël oog in oog te staan met zijn grootste vijanden.

Yuval Steinitz, de Israëlische minister van energie, verklapte dit weekeinde dat zijn land goede banden heeft met Saudi-Arabië, hoewel hij ook aangaf dat de laatste deze bondgenootschap het liefst geheim had gehouden uit angst voor negatieve reacties in de Arabische wereld. Maar Steinitz zei tegelijk dat andere Arabische landen ook in het geheim contact hebben met Israël.

'Het gevaar' uit Iran

Het is duidelijk waar Israël en Saudi-Arabië op uit zijn: het indammen van Hezbollah en Iran. Maar de vraag is hoe, en vooral door wie? Saudi-Arabië hoopt dat Israël Hezbollah zal aanvallen, en andersom, maar noch Israël noch Saudi-Arabië is bereid de eerste stap hiertoe te zetten. In de tussentijd proberen de twee landen zo veel mogelijk vrienden op te trommelen in hun strijd tegen Libanon en Iran.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte eerder bekend dat hij Frankrijk volgende maand zal bezoeken om te praten over 'ideeën om de situatie in Libanon te stabiliseren'. Ook wil hij het hebben over 'het gevaar' uit Iran.

Lees ook: Speelt Saudi-Arabië een rol in de verdwijning van de Libanese premier Hariri? en Saudi-Arabië laat Hariri gaan en blijkt niet gediend van Duitse mening over crisis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden