's Werelds grootste verkiezingen

Stembusgang India is verspreid over vijf weken, om 814 miljoen inwoners te laten stemmen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Indiërs stonden gisteren in de rij voor de omvangrijkste verkiezingen ter wereld. Omdat er 814 miljoen stemgerechtigden zijn, is de stembusgang over vijf weken verspreid. De afgelegen, noordoostelijke deelstaten Assam en Tripura waren als eerste aan de beurt. De opkomstpercentages waren respectievelijk 73 en 84 procent. Op 16 mei moeten alle resultaten binnen zijn.

De verkiezingen vormen een logistieke uitdaging voor politie en de kiesraad. De afgelopen vijf jaar zijn er honderd miljoen potentiële kiezers bij gekomen. Anders dan in Nederland worden stemcomputers gebruikt. Rondreizende waarnemers zien erop toe dat kiezers niet worden omgekocht met geld, alcohol en medicijnen.

Dit jaar kunnen kiezers voor het eerst blanco stemmen, nadat activisten klaagden dat veel kandidaten een strafblad hadden. Een andere verandering is dat zo'n dertigduizend transseksuelen hun geslacht op het kiesbiljet kunnen aanmerken als 'anders'.

Partijen kunnen in het kleine Assam en Tripura vooral een morele overwinning behalen. In Tripura is de Communistische Partij momenteel het grootst. Maar de arme deelstaten gelden ook als bolwerk van de Congress Party, die sinds de onafhankelijkheid bijna onafgebroken aan de macht is geweest.

Volgens de landelijke peilingen neemt de nationalistische oppositiepartij Bharatiya Janata het stokje nu over. Haar belofte van economische vooruitgang spreekt de groeiende middenklasse aan. Tegelijkertijd maakt de nederige komaf van premierkandidaat Narendra Modi (63) hem ook acceptabel voor de armen. Critici beweren dat de nationalistische Modi eerder hindoes gewelddadig opzette tegen moslims.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden