S&P vindt Europese Unie minder kredietwaardig

(ANP)

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd van AAA naar AA+. Dat werd gisteren bekendgemaakt.

S&P wees er in een rapport op dat de kredietwaardigheid van de 28 landen van de Europese Unie is afgenomen. Ook constateert de kredietbeoordelaar dat de begrotingsonderhandelingen in de EU 'meer omstreden' zijn geworden. Daardoor zou steun van een aantal landen kunnen afbrokkelen.

S&P constateert dan ook dat de 'cohesie' van de EU is verzwakt en dat het financiële profiel is verslechterd. De kredietbeoordelaar verlaagde in januari 2012 de verwachting voor de AAA-beoordeling van de Europese Unie naar negatief. Sindsdien is de gemiddelde beoordeling van landen die bijdragen aan het EU-budget afgenomen van AA+ naar AA.

De Europese Commissie in Brussel is het niet met S&P eens dat de bijdrage van lidstaten aan de Europese begroting in het geding is in stresssituaties. "Alle lidstaten hebben altijd en ook tijdens de crisis hun bijdragen volledig en op tijd gestort." De EU heeft bij de twee andere kredietbeoordelaars Fitch en Moody's wel de AAA-status.

Een lagere kredietbeoordeling maakt het voor landen en bedrijven in principe duurder om te lenen. Ratings lopen bij de meeste bureaus uiteen van AAA ofwel 'triple-A' (zeer betrouwbaar) tot D (zeer onbetrouwbaar).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden