S. ARABIE - DENEMARKEN 0 - 1

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM, LENS - De onbevangenheid van de debutant zijn ze kwijt, en daarmee is ook het verrassende en sprankelende uit hun spel verdwenen. Denemarken en Saoedi-Arabië vormden tijdens hun eerste WK-deelneming in respectievelijk 1986 en 1994 een aangename verrassing, maar het vervolg dat ze er gisteren in Lens aan gaven was stomvervelend. De minimale zege (1-0) kwam verdiend bij de Denen terecht, maar veel illusies hoeven ze zich in Frankrijk niet te maken.

Saoedi-Arabië liet vier jaar geleden in de VS Oranje nog met schrik ontsnappen, maar rekende wel af met Marokko en België. Gisteren leverde het een wanprestatie, en dat nog wel onder leiding van Carlos Alberto Parreira, de coach die Brazilië in '94 naar de wereldtitel loodste en zich voor een gage van drie miljoen dollar netto de woestijn in liet lokken. Maar niet om de aanval te prediken. Hij liet zijn ploeg in het vrijwel volle Felix-Bolaertstadion met tien man achter de bal spelen; slechts aanvaller Jaber mocht zich aan verdedigende taken onttrekken. Die tactiek had in zoverre succes, dat de behoedzame Denen vier man achterin lieten staan tegen deze eenzame maar snelle lichtgewicht, waardoor ze voorin manschappen tekort kwamen om de muur open te breken.

Daarvoor ontbeerden ze ook de creativiteit. Slechts de gebroeders Laudrup - Ajacied Michael, speelde zijn honderdste interland - stichtten bij vlagen gevaar maar het vervolg dat hun mede-aanvallers er aan gaven was onvoldoende. Tweemaal faalde aanvaller Martin Jörgensen oog in oog met doelman Deayea en ook Ebbe Sand liet de openingstreffer van de schoen glijden. Het was tekenend voor de machteloosheid van de spitsen dat centrale verdediger Marc Rieper in de 68ste minuut voor de enige treffer zorgde. Uit een voorzet van Brian Laudrup sloeg de Celtic-speler de bal met het hoofd hard langs Deayea.

De Saoedi's waren slechts eenmaal gevaarlijk. Vlak voor rust plaatste Saed Al-Owairan de bal uit een vrije trap scherp in de hoek en bewees Manchester United-doelman Schmeichel waarom velen hem Europa's beste doelman vinden. Misschien was dat ene moment wel tekenend voor de krachtsverhoudingen tussen beide ploegen. De Denen, die met het befaamde 'campingelftal' in '92 Europees kampioen werden, kwamen in het veld met vrijwel alleen spelers die in sterke Europese competities uitkomen. De beste voetballers van Saoedi-Arabië worden zowel als prestige-objecten als persoonlijke speeltjes van de olie-sjeiks beschouwd. Ze hoeven zich daarom over hun financiële toekomst geen zorgen te maken, maar het is de vraag of het blijven hangen in de nationale competitie hun ontwikkeling als voetballer ten goede komt.

Parreira zal zulke vragen niet hardop stellen, het zou ontslag met onmiddellijke ingang tot gevolg hebben. Geen bondscoach die zulke goede condities voor zijn selectie heeft als hij. De infrastructuur in Riaad is onovertroffen en met clubbelangen hoeft hij geen rekening te houden. De 54-jarige trainer, die eerder ook Koeweit (1982) en de Verenigde Arabische Emiraten (1990) op een WK leidde, had zijn uitverkorenen het afgelopen half jaar elke dag bijeen. De Braziliaan kon het zich zelfs permitteren om Saed Al-Owairan terug te halen. Deze middenvelder heeft niet voor niets de bijnaam 'Maradona van de woestijn'. Vier jaar geleden bracht hij de wereld in het duel met België in vervoering door te scoren na een solo over de lengte van het veld. Het bracht hem de status van volksheld en een gelijk Diego op hol geslagen bovenkamer. Alles wat hem als moslim verboden was, bracht hij in de praktijk waarna hij voor de nationale selectie werd geschorst. Zijn land opnieuw in een delirium dompelen, was hem gisteren net niet gegeven.

Ondanks een lange rij wedstrijden die de houder van de Azië Cup speelde, was de balans in het team ver te zoeken. Net zoals op de resultaten in de voorbereiding geen peil te trekken was. Engeland werd op 0-0 gehouden, maar Noorwegen (0-6), Brazilië (0-3) en Mexico (0-5) bleken te sterk. Het Denemarken uit de jaren '80 zou er gisteren zonder al te veel moeite overheen zijn gewalst. Maar de ploeg die de eerste Europese zege op het WK boekte, was angstig en maakte een verre van ingespeelde indruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden