Ryanair werkt tegenstribbelaars eruit

Duitse personeelsleden van Ryanair staakten deze zomer. Beeld Getty Images

Luchtvaartbedrijf Ryanair heeft het Nederlandse personeel bij het UWV voorgedragen voor ontslag.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft collectief ontslag aangevraagd voor al het in Nederland gevestigde personeel. De prijsvechter voert als reden slechte bedrijfseconomische prestaties aan. Eerder sloot Ryanair al de basis in Eindhoven en gaf toen al aan dat het personeel dat zich verzette wilde ‘uitfaseren’. Vakbonden VNV en FNV Luchtvaart hebben aangekondigd verweer aan te tekenen namens hun leden.

De ontslagaanvraag betreft zestien piloten die eerder hun gedwongen overplaatsing aanvochten en 15 cabinemedewerkers. VNV-woordvoerder Joost van Doesburg is verbaasd dat het UWV de aanvraag überhaupt in behandeling heeft genomen. Bij het opvoeren van bedrijfseconomische redenen moet een aanvraag namelijk met cijfers worden onderbouwd, wat Ryanair volgens hem niet heeft gedaan. 

Rechter

Het UWV heeft een slechte reputatie als het gaat om het controleren van ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen. Eerder dit jaar constateerde de Inspectie SWZ, de vroegere Arbeidsinspectie in een uitgebreide onderzoek, dat het UWV het waarheidsgehalte van ontslagaanvragen slecht of niet controleert. Of het UWV in deze gevoelige zaak rond Ryanair ook een oogje dicht zal knijpen, zal nog moeten blijken. Volgens de vakbonden is de onderbouwing van de Ierse vliegtuigmaatschappij om een collectief ontslag te rechtvaardigen, volstrekt onvoldoende.  

Ook de rechter stelde in oktober vast, in een door de zestien piloten aangespannen kort geding, dat de Ierse luchtvaartmaatschappij voor de sluiting van de basis in Eindhoven geen bedrijfseconomische onderbouwing gaf. De rechter oordeelde  dat het een strafmaatregel was van Ryanair vanwege twee eerdere stakingen voor betere arbeidsvoorwaarden. De Ierse prijsvechter beroept zich op soepeler Ierse wetgeving. 

Lees ook:

Mag Ryanair Nederlandse piloten dwingen te verhuizen naar Zuid-Europa en Afrika?

Zestien piloten gaan de juridische strijd aan met Ryanair, omdat ze niet gedwongen willen verhuizen.

Ingreep van Ryanair kost naar verwachting zeker honderd banen in Eindhoven

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair stopt voorlopig met vliegen vanaf Eindhoven. Recente stakingen en dure olie hebben de prijsvechter hard getroffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden