Update

Ryanair mag basis op Eindhoven Airport niet sluiten, maar is het toch van plan

Beeld AFP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag de basis op Eindhoven Airport niet sluiten en de Nederlandse piloten niet overplaatsen naar het buitenland. De rechter in Den Bosch heeft dat bepaald in een kort geding. Ryanair legt de uitspraak naast zich neer en gaat de basis toch sluiten.

Zestien piloten hadden het kort geding aangespannen vanwege de plotselinge sluiting van de basis van de Ierse prijsvechter op het Eindhovense vliegveld.

Volgens de rechter heeft Ryanair zijn bevoegdheid misbruikt door de sluiting van de basis aan te kondigen. De bedrijfseconomische redenen voor de sluiting zijn niet aangetoond. Het heeft er volgens de rechter alle schijn van dat het besluit tot sluiting is genomen als sanctie voor twee stakingen. Ryanair kondigde namelijk in een brief aan dat zij de basis in Eindhoven zal sluiten als er een volgende stakingsactie zou komen.

Ondanks de uitspraak van de rechter gaat de basis van Ryanair in Eindhoven volgende week gewoon dicht, stelt de prijsvechter. De luchtvaartmaatschappij stelde in een eerste verklaring in beroep te gaan, maar kwam daar later op terug.

Ryanair zegt al het betrokken personeel in een eerder stadium de mogelijkheid te hebben geboden om te verhuizen naar een basis in een ander land, waarbij hun staat van dienst en beloning gerespecteerd zullen worden. “Als crewleden liever kiezen voor een ontslagregeling dan zullen we die keuze respecteren.” Ryanair zal in dat laatste geval een ontslagvergoeding volgens Nederlands recht moeten betalen.

Economische redenen

Begin oktober maakte Ryanair bekend voorlopig te stoppen met vliegen vanaf Eindhoven Airport, door de hogere olieprijs en de ­gedaalde ticketprijzen.

Dat besluit volgde op stakingen van het personeel. Piloten en cabinepersoneel uit verschillende landen legden hun werk meerdere malen stil uit protest tegen hun arbeidsvoorwaarden. Honderden vluchten vielen uit.

Personeel was allesbehalve blij met het besluit. Piloten zouden door het sluiten van de basis in Eindhoven per 5 november worden overgeplaatst naar buitenlandse luchthavens. Hierdoor werden ze gedwongen om op korte termijn te verhuizen naar Marokko, ­Bulgarije of Zuid-Italië. De piloten geloofden niet dat economische motieven een rol speelden bij het besluit tot sluiting. 

Daarin heeft de rechter in Den Bosch de piloten gelijk gegeven. De zestien piloten die het kort geding aan hebben gespannen mogen nu niet worden overgeplaatst. Ook bepaalde de rechter dat Ryanair het salaris van de piloten moet blijven doorbetalen. 

Dit bericht wordt later aangevuld.

Lees ook: 
Mag Ryanair Nederlandse piloten dwingen te verhuizen naar Zuid-Europa en Afrika?

Zestien piloten gaan de juridische strijd aan met Ryanair, omdat ze niet gedwongen willen verhuizen.

Ingreep van Ryanair kost naar verwachting zeker honderd banen in Eindhoven

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair stopt voorlopig met vliegen vanaf Eindhoven. Recente stakingen en dure olie hebben de prijsvechter hard getroffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden